Megnyitják a volt szovjet levéltárakat Ukrajnában

Joszif Visszarionovics Joszif Visszarionovics Sztálin
Vágólapra másolva!
Megnyitják Ukrajnában a levéltárakat azoknak a cseh történészeknek, akik a sztálini tisztogatások történetét kutatnák. A terrorhullám során 25 ezer csehszlovák állampolgárt öltek meg.
Vágólapra másolva!
25 ezer cseh állampolgár halt meg a sztálini terror idején Forrás: AFP

"A volt titkosszolgálati levéltárak megnyitását az a négy új ukrán törvény tette lehetővé, amely idén májusban lépett életbe. A német és a lengyel kollégákkal már korábban elkezdtük az együttműködést, most ebbe a munkába a cseh történészek is bekapcsolódnak" - jelentette ki Igor Kulik, az ukrán biztonsági szolgálatok levéltárának (SBU) igazgatója. Leszögezte: ez is része a totalitárius rendszerrel való leszámolásnak Ukrajnában.

Nyilvánosak a titkosszolgálati iratok

Az SBU együttműködési megállapodást kötött a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézettel (ÚSTR), és a tervek szerint közös tanulmány- és dokumentumköteteket jelentetnek meg a most kutathatóvá tett, az egykori szovjet titkosszolgálatokhoz tartozó iratok alapján.

"Az SBU levéltárainak megnyitása számunkra nagy segítséget jelent, mert rendkívül sok anyaghoz szereztünk hozzáférést. Ezekben a levéltárakban találhatóak azoknak a csehszlovák állampolgároknak a vizsgálati anyagai is, akiket a múlt század harmincas és negyvenes éveiben a Szovjetunióban bebörtönöztek, majd a Gulágra vagy más börtönökbe szállítottak" - méltatta az ukránokkal való együttműködést Stepán Cernousek cseh kutató, az ÚSTR képviselője.

25 ezer áldozat

Az első közös szakmai publikációt, amely a Nagy Terror cseh dimenziói munkacímet viseli, a jövő év közepén tervezik megjelentetni - mondták a kutatók. Eddigi becsélesk szerint a harmincas években, csak a mai Ukrajna területén mintegy 25 ezer csehszlovák állampolgár vált a sztálini terror áldozatává.