Az albérletvadászok ne számítsanak semmi jóra

kiadó lakás, albérlet, illusztráció
Vágólapra másolva!
Budapesten és több egyetemi városban Pécsen, Debrecenben és Szegeden is 4-33 százalékkal nőtt a lakások bérleti díja, Győrben viszont csökkent. A felsőoktatási intézményekbe járó diákok nincsenek könnyű helyzetben. Nemcsak a lakóingatlanok árai, de a kiadó lakások bérleti díjai is növekedésnek indultak, elsősorban a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Budapesten a 40-59 négyzetméteres lakások havi átlagos bérleti díja 140 ezer forint. Az ingatlan.com szerint a drágulásban szerepe van a turizmusra épülő rövid távú lakáskiadásnak és az elmaradt lakásépítéseknek is.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője rámutatott, hogy az iskolakezdés előtt minden évben érzékelhető az albérletvadászat hatása:

A 80 százalékos drágulás sem egyedi

Az ingatlan.com adatai szerint idén Budapesten nagyon felmentek az árak, a 40-59 négyzetméteres kategóriában az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forint, szemben a tavaly szeptemberi 126 ezer forinttal, ami 11 százalékos növekedést jelent.

A nagyobb méretű lakások esetében mérsékeltebb volt az áremelkedés a fővárosban: 60-79 négyzetméteres kategóriában 187 ezer forint volt a kínálati átlagár, ami 4 százalékos emelkedést jelent.

Az egyetemisták nincsnenek könnyű helyzetben Forrás: Thinkstock

Az ingatlan.com szakértője szerint azért

- mondta Balogh László.

A vidéki városokban felemás a helyzet.

Győrben szintén a 100 ezer forintos határ felett alakulnak a bérleti díjak: a 40-59 négyzetméteres alapterületű lakásokat átlagosan 106 ezer forintért kínálják, a 60-79 négyzetmétereseket pedig 130 ezer forintért. Érdekes, hogy ezek az árak elmaradnak a tavaly szeptemberi értékektől, akkor ugyanis a kisebb lakásoknál az elkért bérleti díj 120, a nagyobbaknál 140 ezer forint volt.

Debrecenben a 40-59 négyzetméteres lakások átlagos havi bérleti díja az ingatlan.com elemzése szerint a tavalyi 82 ezer forintról 90 ezer forintra nőtt, ezzel szemben a nagyobb lakásoknál nem volt változás: 110 ezer forinton maradt a kínálati ár.

Kiugró eredmény született Pécsett is.

A kisebb 40-59 négyzetméteres lakások átlagos bérleti díja 80 ezer forintra nőtt a tavaly szeptemberi 60 ezer forintról, ami 33 százalékos növekedés. A nagyobb 60-79 négyzetméteres pécsi lakások esetében a tavaly szeptemberi 80 ezer forintról 90 forintra nőttek az átlagos bérleti díjak, vagyis 13 százalékos a többlet.

A szegedi egyetem diákjai is áremelkedésre számíthatnak Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Szegeden is nőttek az árak: a kisebb lakáskategóriában 17 százalékkal 60 ezerről 70 ezer forintra emelkedtek az átlagos bérleti díjak, a nagyobb lakások esetekben pedig 13 százalékkal 75 ezerről 85 ezer forintra nőtt az átlagos albérleti díj.

A magánlakások lettek a szálláshelyek

Balogh László a piaci trendekről azt mondta, Budapesten, valamint a nagyobb vidéki városokban elindultak felfelé az albérletárak. A fővárosban egyrészt a turizmusra épülő lakáskiadás térnyerése a fő hajtóerő: egyre többen adják ugyanis pár napra a lakásukat külföldieknek. A szállodaipar ezért vészjeleket küld. Határozott fellépést vár a jogalkotóktól a magyarországi szállodaipar, miután mostanra forgalmuk 5-10 százalékát veszítik el a magánlakásokban alkalmi szállást kínáló ingatlantulajdonosok miatt –közölte Niklai Ákos a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke egy lapinterjúban.

A magánszállások miatt határozott fellépést vár a szállodaipar Fotó: Vorigin Dóra

Balogh László szerint a bérleti díjak emelkedését a hiányzó lakásépítések is fűtik. A hivatalos adatok szerint tavaly országszerte 8,3 ezer lakás épült, ezzel szemben a válság előtt évente 35,5-43 ezer új lakást építettek