Matolcsyék már tudják, mi a jövő záloga

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A jegybank szerint a jövő záloga az oktatás, ezért támogatja az MNB alapítványain keresztül a közgazdászképzést. A megvásárolt ingatlanok is ezt a célt szolgálják. Nem az ingatlanok megvásárlása volt a luxus, hanem az lett volna az, ha hagyták volna, hogy azok haszna külföldre vándoroljon.
Vágólapra másolva!

A jövőt az oktatáson keresztül lehet megnyerni, ezért a gazdaságpolitikai célok megvalósulásának támogatását az MNB az oktatás, elsősorban a felsőoktatás, a közgazdászképzés és pénzügyi oktatás rendszerének megújításában és fejlesztésében, a tudományos tevékenység, a pénzügyi ismeretterjesztés támogatásában látja, tájékoztat A jövőbe történő befektetés nem pazarlás című közleményében a jegybank.

Csak a hozamot költik el

A Matolcsy György vezette intézmény szerint e cél eléréséért indították el az oktatási programjukat, többek közt a Pallas Athéné Közgondolkodási Programot, és e cél elérését szolgálják a vásárolt ingatlanok. A Pallas Athéné alapítványok egyébként csak a tőkéjük hozamait használják fel, magát a tőkét nem, emlékeztet a közlemény.

Az alapítványok csak a hozamot kötlik el, a tőkét nem Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Itthon marad a profit

A jegybank szerint azért is jó, hogy a megvásárolt ingatlanok az MNB és az alapítványok kezébe kerültek, mert így

a nemzeti közvagyon gyarapodik, a korábban külföldre kerülő bérleti díjak, profit itthon marad, az ingatlanok pedig az évek óta tapasztalható állagromlás és pusztulás helyett oktatási célokra használatba kerülnek és megújulnak".

Mi a luxus?

A luxust az jelentené, ha az ingatlanok haszna külföldre kerülne, illetve ha a "nemzeti kincseket" veszni hagynák, olvasható a közleményben. A jegybank azt is hangsúlyozza, hogy az elmúlt években nemhogy veszteséges nem volt, de

több tízmilliárdos nagyságrendű nyereséggel zárt",

ebből a nyereségből tudják támogatni a kormány gazdaságpolitikáját.

Korkedvezményes nyugdíj

A közleményt Matolcsyék Volner Jánosnak, a Jobbik parlamenti képviselőjének címezték. Volner János nemrég

kérdőre vonta a jegybankot (és a Fideszt), mert a Pallasz Athéné alapítványokra 160, ingatlanvásárlásokra pedig 90 milliárd forintot költött.

Volner szerint ezek felelőtlen luxuskiadások, amelyek csak Matolcsy György személyes ambícióinak kielégítését szolgálják. Volner János azt is furcsállta, hogy a kormány szerint nincs 150 milliárd a férfiak korkedvezményes nyugdíjára, a jegybank alapítványaira és ingatlanjaira viszont ennél több pénz is van.

Szavazzon!

Ön szerint mi a luxus?