Hatalmas eladásba kezdett Soros

Soros György milliárdos befektető
Vágólapra másolva!
Soros György befektetési alapkezelő cége szinte a teljes Alibaba részvény-állományán túladott, mindössze egymilliárdnyi forint értékben hagyott belőlük.
Vágólapra másolva!

A befolyásos befektető – akinek minden lépésére odafigyelnek - a kínai online kereskedőház papírjaiból mindössze 60 ezer darabot tartott meg. A milliárdos Soros György március végén még 4,4 milliónyi Alibaba-részvényt birtokolt 370 millió dollár értékben - közölte a BBC. A befektető 365 millió dolláros (102 milliárd forint) ügyletet ütött nyélbe a mostani értékesítéssel.

Az Amazon ázsiai konkurense tavaly szeptemberben robbantott a new york-i értéktőzsdén. Ahogy akkor az Origo is írt róla, az internetes vállalkozás tőzsdére vonulását követő első hétben 18 milliárd jüannal gazdagodott Jack Ma, a cég alapítója.

Már nem éri meg

A vállalati részvények árfolyama tavaly novemberben még döntögetette a csúcsokat, azt követően viszont megkezdődött az árfolyam lemorzsolódása. Egészen mostanáig 37 százalékot zuhantak az Alibaba-papírok. A Wall Street-i befektetőket különösen a kínai cég negyedéves üzleti jelentése keserítette el, amikor is rekord alacsony növekedésről tudott csak számot adni a vállalat.

Alibaba árfolyam Forrás: Investing.com

Az Investoron is beszámoltunk, hogy az idei első negyedévben a vártnál szerényebben – 28 százalékkal - nőtt az online kereskedőház árbevétele, ami az elmúlt három évben legkisebb ütemben bővült, amiért a kínai gazdaság lassulását teszik felelőssé az elemzők, összehasonlításban az elmúlt egy év átlagos 58 százalékos árbevétel-növekedésével.

Szabadul mindentől, ami kínai

Soros György a kínai keresőmotor, a Baidu papírjain is túladott. A befolyásos befektető úgy döntött, hogy a jövőben inkább Time Warner és Facebook részvényekben fialtatja a pénzét.

Soros György milliárdos befektető Forrás: Chip Somodevilla/Getty Images