Idén a tankönyvek árát utólag kell majd kifizetni a szülőknek. A határidő szeptember 15-e. Czunyiné Bertalan Judit az mondta, már a diákok több mint 60 százaléka ingyen kapja a tankönyvét.

Várhatóan augusztus 25-éig minden iskolába megérkeznek a tankönyvek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornájának.

A dikákok 63 százaléka ingyen kapja a tankönyvetFotó: Polyák Attila - Origo

Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, a tankönyvek kiszállítása az ütemtervnek megfelelően zajlik, a 4200 intézmény 80 százalékába már eljuttatták a könyveket, a 12 millióból 9,5 millió már az iskolákban van.

Augusztus 25-éig várhatóan valamennyi iskolába eljutnak a tankönyvek. Az alsó tagozat első három évfolyamán a gyerekek ingyen juthatnak a tankönyvekhez, és továbbra is megmarad rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, a nagycsaládosok, a tartósan beteg gyermeket nevelők számára az ingyenesség vagy a támogatás.

A székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és dolgozói pakolják az új tankönyveketForrás: MTI/Illyés Tibor

A köznevelésbe beiskolázott gyermekek 63 százaléka zömében ingyenes vagy támogatott formában kapja a tankönyveket – mondta az államtitkár.

Tavaly nem volt zökkenőmentes a tankönyvellátás. Az őszi szünet kezdete előtt még 15 ezer tankönyv hiányzott az iskolákból. A hiányt azzal indokolták, hogy a pótrendelés keretében igényelt könyvek egy részéből a kiadóknak sem volt példányuk, így sokat újra kellett nyomtatni.

Idén nem kell várni a tankönyvcsekket a szülőknek, a tankönyvek árát majd az iskolakezdéskor kell kifizetni. Tavaly már augusztusban ki kellett egyenlíteni a tankönyvek árát.

Szeptember 15-ig kell fizetni

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. azt írja a honlapján, a tankönyvek átadásának idejét az iskolák és a fenntartóik közösen határozzák meg. Az átadás idejéről az adott intézmény fogja tájékoztatni a szülőket. A fizetős diákoknál a könyvek alapján számla készül, amit a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt. A tankönyvek árát szeptember 15-ig kell postára adni vagy elutalni a Könyvtárellátó részére.

Új és átdolgozott könyvek is vannak a kínálatbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Csökkentek az árak

Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, hogy ebben a tanévben átlagosan körülbelül 36 százalékkal csökkentek az árak 2013-hoz képest, egy tankönyvcsomag ára átlagosan 12 ezer forint lesz, de az igények miatt ettől eltérő összegekre is számíthatnak a szülők.

A tanév idén is szeptember 1-én indul. A diákok keddi napon kezdik a tanévet.