Határzár: nem bolygatják meg a földikutyákat

Hím délvidéki földikutya(Nannospalax leucodon montanosyrmiensis), program indult Európa egyik legritkább emlősfajának megmentése érdekében
Vágólapra másolva!
Kiemelt figyelmet fordítanak a délvidéki földikutya-állomány védelmére a déli határzár építésekor – állítja a Földművelésügyi Minisztérium. A kerítés felhúzása során ugyanis minimális lesz a talajmunka, ami ráadásul nem is érinti a föld alatti rétegeket. Az Origónak név nélkül nyilatkozó szakértő szerint, ha az építkezés úgy alakul, ahogyan a tárca állítja, akkor nem lesz baja az állománynak.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére a földikutya-élőhelyet érintő szakaszon olyan technológiával építik majd a déli határszakaszra tervezett kerítést, amely nem jár földmunkával és jelentős talajbolygatással.

A készülő kerítésnek például nem lesz a talajfelszín alatti része, valamint minimális a rögzítő cövekek száma is – közölte a tárca.

A földikutyák által lakott szakaszokon az új földút sem közvetlenül a kerítés mellett készül, így a terület további terhelése, zavarása is minimális lesz. Az ügyben folyamatos a kapcsolattartás a Földművelésügyi Minisztérium (FM) természetvédelemért felelős szakemberei, valamint a belügyi és a honvédelmi tárca munkatársai között.

Hím délvidéki földikutya, a fajból csak 500 egyed él a világon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kiemelték: az állatok aktivitása most alacsony, a talaj mélyebb rétegeiben tartózkodnak, a területen folyó munkák ezért sem zavarhatják őket. A tárca közleményében arról is beszámolt, hogy csak vészforgatókönyvként szerepelhet az állomány áttelepítése, amelyre a jelenlegi időszak egyébként sem alkalmas.

A földikutyák ugyanis csak tavasszal és ősszel aktívak, így mire át lehetne telepíteni az állományt, addigra valószínűleg elkészül a kerítés.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata a helyszínen felügyeli a védett értékeket érintő tevékenységeket.