Minden harmadik bankfiókját bezárja, és jelentős létszámleépítést hajt végre magyarországi leányvállalatánál az idén és jövőre az osztrák Raiffeisen Bank.

A bank honlapján megjelent tájékoztatás szerint 2015–2016-ban jelentősen csökken a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, ezzel 2016 végéig nagyjából 15 százalékkal mérséklődnek a személyi kiadások. 

Feleznek Magyarországon is

Magyarországon is jelentős méretcsökkentést tervez a Raiffeisen. A Raiffeisen Bank, összhangban a tavasszal már bejelentett tervekkel, az idén szeptemberben 15 bankfiókját zárja be Magyarországon, alkalmazottainak száma pedig az év eleji 2200-ról némileg 2000 alá csökken - mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója a pénzintézet féléves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Heinz Wiedner ugyanakkor kiemelte, hogy 2015 végén lezárják Magyarországon a költségcsökkentési folyamatot, 2016-ban és a következő években már nem kell hasonló lépésekre számítani, a bank inkább a bevételek növelésére koncentrál.

A vezérigazgató kiemelte: a tavasszal már bejelentett tervekhez képest további fiókbezárásokat, illetve elbocsátásokat nem tervez a bank.

Szintén az idén év elejétől a jövő év végéig terjedő időszakban 20 százalékkal csökkentik az általános adminisztratív kiadásokat.

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 2015 második negyedévében bezárt 13 bankfiókon felül a harmadik negyedévben újabb fiókokat szüntetnek meg, nagyjából minden harmadikat – áll a honlapon. 

A Raiffeisen közölte a honlapján: az egyoldalú kamatmódosítások miatti visszatérítési kötelezettség torzította a 2014-es eredményt, ami 251 millió euróval rontotta az eredményt.  Ebből 33 millió euró az idei első féléves eredménykimutatásban jelent meg. 

Raiffeisen-bankfiók SiófokonFotó: Szabó Gábor - Origo

A Raiffeisen Bank 1,8 milliárd forintnyi nyereséget ért el az idei év első félévében. Ez egy nagyon fontos lépés a 2016-ra előirányzott profitabilitási cél eléréséhez – mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója.

A Raiffeisennek nagyjából 560 ezer ügyfele van Magyarországon.