A vártnál jobban teljesített a Raiffeisen

Raiffeisen bank, Siófok
Raiffeisen bank Siófokon, 2015.06.24.
Vágólapra másolva!
Első pillanatra kedvező gyorsjelentést tett közzé az osztrák pénzintézet.
Vágólapra másolva!

Kiemelkedő, hogy a bank az első negyedévhez képest közel háromszor akkora nettó profitot ért el, amely jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat is. A második negyedév során emelkedtek a kamat- és az értékpapír kereskedésből származó bevételek egyaránt, miközben költségoldalon csupán kismértékű emelkedést láthattunk - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Felemás képlet

A féléves eredményeket vizsgálva azonban gyengébb teljesítményt ért el a bank, mint egy évvel korábban, szinte az összes fontosabb eredménysoron csökkenést láthattunk. Negatívan hatott az ukrán és az orosz deviza leértékelődése, továbbá a lengyel leánybanknál is csökkent a kamatbevétel. Emellett problémát jelenthet, hogy a nemfizető-hitelek aránya 0,6%-kal 11,9%-ra emelkedett a félévben.

Raiffeisen bank Siófokon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Eladósorba kerül a lengyel leány

A másik oldalon viszont pozitívum, hogy a kockázatokkal súlyozott eszközállomány (RWA) 9%-kal zsugorodott és a bank tőkeerősségét mutató CET-1 ráta 10%-ról 10,7%-ra javult. Ez a működés szempontjából egy kényelmesebb pozíciót jelent, már nem csak a kockázatos portfólió leépítésére fókuszálhat a Raiffeisen.

A kilátásokkal kapcsolatban a bank megerősítette korábbi várakozásait, emellett közölte, hogy a lengyel leány eladása jövő év közepén lehet esedékes.