Tíz százalékkal fizethet kevesebbet egy autóhiteles

autókereskedés, autóhitel
Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A forintosítás miatt jelentősen, akár 10 százalékkal is csökkenhet az elemző szerint az autóhitelesek törlesztőrészlete. Varga Mihály bejelentése szerint az autóhitelek mellett a személyi hiteleket is piaci áron forintosítják.
Vágólapra másolva!

Mintegy 10 százalékkal csökkenhet majd az autóhitelesek törlesztőrészlete az ING vezető elemzője szerint az autóhitelek forintosítása miatt. Balatoni András elmondta: a devizaalapú személyi és autóhitelek kivezetése a piacról pozitívan befolyásolja majd az ország gazdasági teljesítőképességét.

31 milliárd forintba kerül

Mint arról az Origo is beszámolt, a kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról. A kormány törvényjavaslatot nyújt be, amiben javasolja, hogy a forintosítást az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon hajtsák végre.

Autókereskedő egy autót mutat egy érdeklődőnek a Fővárosi Autópiacon 2013. szeptember 7-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét - a novemberi és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet - fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

Frankonként 31 forint

Svájcifrank-alapú hitel esetén a döntés közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. Az ING vezető elemzője szerint

a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszak 54 százalékáról 3 százalék alá csökken.

Úgy vélte, az ügyfelek nagy része biztosan élni fog a forintosítás nyújtotta lehetőséggel, hiszen így megszabadulhat a devizakockázattól.