Megvan az ország legsikeresebb adója

Varga Mihály; Tállai András államtitkár beszélget HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Budapest, 2015. május 27.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkár b
Budapest, 2015. május 27. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkár beszélget a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. május 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Egyre több, július végén már több mint 160 ezer vállalkozó választotta a kisadózók tételes adóját, az idén havonta átlagosan háromezer új kisadózó jelent meg a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára Magyarország legsikeresebb vállalkozói adómegoldásának nevezi a kisadózók tételes adóját, a katát, amelyhez idén hét hónap alatt mintegy húszezren csatlakoztak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Napi Gazdaság cikke szerint az államtitkár emlékeztet arra is, hogy emellett sokan teljesítik adókötelezettségeiket az egyszerűsített vállalkozói adó, azaz az eva előírásai szerint, ezt a módozatot 37 ezren választották.

Az eva éppen ellentétes utat jár be, mint a kata, hiszen tábora hosszabb ideje zsugorodik.

Jól mutatja ezt, hogy – például – 2011-ben még kilencvenezer evást tartottak nyilván.

A harmadik lehetőséggel, a kisvállalati adóval egyelőre kevesebben élnek, jelenleg hétezren mondhatják magukat kivásnak. A vállalkozási adók a közkasszának mintegy nyolcvan­milliárdot hoztak július végéig, a legtöbb, 42 milliárd forint evaként érkezett, katából 31 milliárd, kivából 7 milliárd folyt be.