Százmilliárdok tűnnek el az építőiparban

2015.08.21. 07:45

Több százmilliárd forint tűnik el az építőiparban a feketekereskedelem miatt: a dolgozókat nem jelentik be, és a magas áfakulcs miatt a számlázás is gyakran elmarad.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke elmondta a Napi Gazdaságnak, hogy a feketemunka régi problémája a szektornak, emellett három különböző eljárás jellemző az építőipari termékekkel való trükközésekre.

Vannak olyan termékek, amelyek után soha nem adóznak, ilyenek a homok-, a sóder-, a cement- vagy éppen a betonszállítmányok.

Augusztusban ismét nőtt az építőipari termelésFotó: Hirtling Bálint - Origo

A megelőzés lenne az egyszerűbb

Más esetekben a különböző importtermékeket Magyarországon egyszerűen nem is regisztrálják, így azok „láthatatlanok” maradnak a statisztikák és az adóbefizetések szempontjából.

A harmadik eset a klasszikus fiktív utaztatásé: csak papíron utaztatják az adott terméket, majd egy, legfeljebb két hónapig az adott cég nevére számláznak, de mire a külföldi adóhatóság kapcsolna, a vállalat eltűnik.

Vidor Győző a napilapnak azt mondta, a nagyobb, a költségvetésnek is jelentős bevételkiesést jelentő csalások felderítése annyira bonyolult, sok pénzt felemésztő munka, hogy inkább a megelőzésre kellene nagyobb figyelmet fordítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK