Erre figyel a piac a héten

Athén tőzsde esés
Csúnya mínuszok jöhetnek, ha újra kinyit az athéni tőzsde
Vágólapra másolva!
Kamatdöntő ülést tart a jegybank, közli a befektetési alapok és a biztosítók második negyedéves prudenciális adatait, a KSH-tól pedig munkanélküliségi adatokat és kiskereskedelmi forgalmat várhatunk.
Vágólapra másolva!

Kedden tartja augusztusi kamatdöntő ülését az MNB, ahol piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint nem változtat az alapkamat 1,35 százalékos szintjén.

Rekordalacsony a kamat

A jegybank monetáris tanácsa múlt havi ülésén a piacot meglepve, 15 bázisponttal csökkentette rekordalacsony, 1,35 százalékra az alapkamatot. A jegybank a döntés indoklásában jelezte, hogy az így beállított kamatszint

megfelel a 3 százalék, plusz-mínusz egy százalékpontos inflációs cél elérését szolgáló monetáris feltételeknek.

Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Londoni pénzügyi elemzők szerint

nem valószínű, hogy a jegybank 2017 előtt kamatemelésbe fogna

, annak ellenére sem, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme - jóllehet az idén várhatóan már lassul - továbbra is robusztus, és hamarosan az infláció is markáns ívben felfelé indul.

Ami még jön

Szerdán közli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az általa felügyelt befektetési alapok és a biztosítók második negyedéves prudenciális adatait.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A KSH csütörtökön adja ki a júniusi kiskereskedelmi forgalom részletes adatait. Júniusban az előzetes adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 4,4 százalékos növekedés után.

A naptárhatástól megtisztított adat 6,2 százalékos éves növekedést mutatott a májusi 5,4 százalékot követően. Az előzetes adatok arra utalnak, hogy

az élénkülést az élelmiszer- és üzemanyag-fogyasztás növekedése okozta.

Az elmúlt hónapokban intenzív csökkenés látható a hazai üzemanyagok árában, amelynek egy részét az olaj világpiaci árának alakulása is befolyásolja. Ebben a cikkünkben részletesen megvizsgáltuk, mitől lehet tartósan alacsony az üzemanyagok ára.

310 ezren vannak munka nélkül

Pénteken publikálja az MNB a hitelintézetek, bankok, szövetkezetek második negyedéves prudenciális adatait, valamint a 2014. év végi auditált adatokat.

Ugyancsak pénteken közli a KSH a május-júliusi foglalkoztatási és a munkanélküliségi adatokat. A foglalkoztatottak száma az előző, április-júniusi gördülő negyedévben meghaladta a 4 millió 201 ezret, ezzel 126 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. Idén április-júniusban 310 ezer volt a munkanélküliek száma, 49 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent.