Jobb évek jöhetnek

2015.08.24. 11:12

Elérte idei csúcsát augusztusban a GKI-Erste konjunktúraindexe. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint augusztusban ugyan az üzleti várakozások az előző hónaphoz képest alig változtak, de a fogyasztók kilátásai számottevően javultak.

A konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztítva augusztusban mínusz 2,1 pontra javult, a júliusban mért mínusz 3,1 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 5,0 ponthoz képest 0,2 ponttal erősödött, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 26-ról mínusz 22,7 pontra emelkedett augusztusban - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A kereskedelmi bizalmi index augusztusban kissé negatívan korrigált, de így is bennmaradt az immár több mint másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése enyhén növekvő készletszint mellett kis mértékben nőtt, míg a rendelések várható alakulását enyhe csökkenés jellemezte.

Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.

 

Nem félünk annyira a munkanélküliségtől

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban kismértékben csökkent. Az üzletmenet megítélése kissé romlott, de a várható forgalomra vonatkozó kilátások némileg kedvezőbbé váltak. A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben határozottan, az építőiparban kissé javult, viszont a szolgáltató szektorban némileg romlott, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig csökkent.

Minden ágazatban mérséklődött az áremelési szándék és a fogyasztók inflációs várakozása is enyhén csökkent.

Bizakodóbbak vagyunkForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Optimistábbak vagyunk

A GKI adatai szerint a magyar gazdaság kilátásainak megítélése augusztusban javult, minden ágazat és a lakosság is kissé derűlátóbbá vált. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét sokkal jobbnak ítéli, mint az előző hónapban - fűzték hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK