Kínán a világ szeme

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Ganyu county, east Chinas Jiangsu province, 26 February 2014. Chinas yuan fell to its weakest level in more than a year Tuesday (22 April 2014) as Beijing signals it is not done pushing the currency lower, a move aimed at shaking out speculators who bet on gains and flood the economy with excess cash. The yuan fell as low as 6.2390 versus the dollar in the afternoon, its lowest level since February 2013, bringing losses for the year to 3% and making it the worst performing currency in Asia. The losses were triggered after The Peoples Bank of China set the morning daily reference rate weaker for a third trading session. The unprecedented slide of the yuan over the past three months is drawing increasing criticism from major trading partners. The U.S. Treasury Department said last week the losses raise particularly serious concerns if they signal a retreat from Beijings publicly stated policy of scaling back intervention to let market forces play a bigger role.
Vágólapra másolva!
Kína még nem nyúlt hozzá tartalékaihoz, ráadásul az alapkamat is magasan áll, legalábbis az amerikai rátához képest. Az ország ilyen háttérrel tudna segíteni saját magán és a világ tőzsdéin is. A kérdés az, hogy akar-e. A megoldás ugyanis újabb bajokat okozhat.
Vágólapra másolva!

Ma már Budapestet is elérte az a pánikhangulat, ami a világ tőzsdéit múlt hét csütörtök óta nyomasztja. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe délutánra már nem volt messze a hét százalékos mínusztól sem, a MOL-részvényekért majdnem nyolc százalékkal adtak kevesebbet mint múlt hét szerdán, az OTP kis híján hét százalékos mínuszt hozott össze, a Richter hat, a Magyar Telekom négy százalék körüli esést produkált.

Nyugat-Európában is rosszabb lett a helyzet délutánra, a nap közbeni két százalék környéki mínuszok fél négy körülre 4 százalékra híztak.

Kína okozta a zuhanást

Ahogy délelőtt is írtuk, a kínai gazdaság zavarai hatnak a nyugati tőzsdékre. Az ország központi bankja a közelmúltban többször is leértékelte a jüant azután, hogy 8,3 százalékkal zuhant a kínai export. A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt, mert ha az export tovább csökken, veszélybe kerül az idei évre kitűzött hét százalékos gazdasági növekedés. A leértékelés - és ezzel a gazdaság növekedési ütemével kapcsolatos aggodalmak "hivatalos" beismerése - szinte azonnal csökkenést okozott a világ tőzsdéin, ennek a folyamatnak az eredménye a mostani eladási hullám.

A legújabb pánik közvetlen kiváltó oka egyébként az volt, hogy hétfőn a kínai tőzsde is nagyot zuhant.

Az egyik legfontosabb mutató, a Sanghai Composite kis híján kilenc százalékot esett egyetlen nap alatt.

Készpénzből jó sokat raktároz a kínai jegybank Forrás: AFP

Ahogy a pánikhangulatot a kínai gazdaságból érkező hírek okozták a nyugati tőzsdéken, úgy a megoldás kulcsa is a távol-keleti ország gazdaságát irányító hivatalok kezében van - mondták a Bloombergnek a világ vezető bankházainak elemzői.

- mondta a hírügynökségnek Rob Carnell, az ING Bank vezető londoni elemzője. Hozzátette viszont, hogy a gazdaság irányítóinak - mindenekelőtt a válságot kirobbantó jegybanknak is - nagyon óvatosan kell beavatkozniuk. "Valami nagy, látványos dolgot kell csinálniuk, amiről a piac el is hiszi, hogy lesz hatása. Ha ez a hatás viszont elmarad, még sebezhetőbbnek tűnnek majd a piaci szereplők szemében" - fejtette ki az elemző.

A kínaiaknak van is mihez nyúlniuk. A jegybanki készpénztartalék eléri a 25 ezermilliárd jüant.

Ez négyezer milliárd dollár, az éves magyar GDP negyvenszerese.

Ezen kívül a jegybanki alapkamat is viszonylag magas, 4,85 százalékon áll. Összehasonlításul: a magyar irányadó kamat 1,35 százalék, az amerikai központi bank által meghatározott irányadó ráta hét éve 0 és 0,25 százalék között mozog.

Kockázatos gyógymód

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok szerint egy alapkamat-csökkentés valószínűleg megnyugtatná a nemzetközi piacokat. Van viszont, aki azt mondja, hogy Kína pénzügyi rendszere miatt egy ilyen lépés újabb problémákat generálna az ország gazdaságában.

Egy jelentős kamatcsökkentés tőkekiáramlást okozna az amúgy nagy hitelállománnyal rendelkező bankoknál. (Ha alacsony a kamat, a betétesek kiveszik a bankokból a pénzüket, hogy jobban megtérülő befektetésekbe rakják.)

Stephen Jen, a londoni SLJ Macro partners befektetési alap vezetője szerint a kamatcsökkentés eszközétől nem véletlenül tartózkodott az utóbbi időben is a központi pénzintézet: "az olcsóbbá váló hitelek miatt tovább nőhet a vállalatok, magánszemélyek eladósodottsága, ami csak újabb válságokat generálna a jövőben" - mondta. A McKinsey Global Institute szerint egyébként az adósság mértékét illetően van is mitől tartaniuk a kínai gazdaság irányítóinak. Legutóbbi elemzésükben úgy becsülik, hogy a tartozások mértéke már elérte a teljes GDP 282 százalékát.