Az MNB tervei szerint a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK Zrt.) már szeptember végével megkezdheti a kereskedelmi bankok rossz hiteleinek kivásárlását, így az IMF szakmai befektetők bevonására vonatkozó ajánlatát csak középtávon tartja reálisnak és szakmailag támogatandónak a jegybank.

A monetáris politika transzmissziós folyamatának felgyorsítása, a vállalati hitelezés ösztönzése és a gazdasági növekedés támogatása céljából 2014 novemberében létrehozott MARK Zrt. vagyonkezelő alap szerkezeti felépítését és működését az MNB felkérésére idén júniusban Budapesten tett látogatásukon vizsgálták meg az IMF képviselői. A valutaalap szakmai befektetők bevonását és az irányítási autonómia megerősítését javasolta a MARK céljainak hatékonyabb teljesítéséhez.

Fotó: Bielik István - Origo

A jegybank és az IMF között aktív és szakmailag gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a MARK Zrt. működéséről és annak fejlesztési lehetőségeiről szóló technikai segítségnyújtás során. Az ajánlások minél hatékonyabb megvalósíthatóságának vizsgálata folyamatban van, arra a jegybank kiemelt figyelmet fordít.

Az MNB ugyanakkor kiemelte: az Európai Bizottsággal jelenleg folynak a tárgyalások a MARK Zrt. árazási módszertanát illetően. Ez várhatóan nemsokára lezárul, és szeptember végével megkezdődhet a kereskedelmi bankok úgynevezett rossz hiteleinek - az Európai Bizottság által validált - kivásárlása.

Időbe telne a magántőke bevonása

A piacról történő finanszírozás és magántőke bevonása időt vesz igénybe, ami jelentősen késleltethetné a tervezett szeptember végére ütemezett indulását a vásárlások megkezdésének - véli az MNB. Hozzáfűzik azonban, hogy az IMF ez irányú javaslatai az MNB MARK Zrt.-t érintő stratégiájával összhangban vannak, az MNB célja ugyanis egy piaci alapokon működő, önálló eszközkezelő kialakítása, amely a piacról is képes refinanszírozni magát valamint tőkét bevonni, így középtávon támogatja ezek megvalósítását.