Tállai András a párt adószakértője – e szavakkal jellemezte a fideszes politikust néhány hete Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón beszélt a NAV jövőjéről. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy végül Tállai vagy másvalaki ülhet-e be Vida Ildikó megüresedett székébe. Jelenleg a korábbi elnökhelyettes, Varga Árpád irányítja a szervezetet megbízottként. A Figyelő úgy értesült, hogy Tállai – aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium politikai államtitkára – kinevezésére elsősorban akkor kerülhetne sor, ha a NAV-ból önálló adóügyi minisztériumot hoznának létre. 

Tartanak az időköziktől

De ebben az esetben is gondot jelentene, hogy Tállainak le kellene mondania a parlamenti mandátumáról. Egyéni képviselőként nem irányíthatná az adóhivatalt, viszont egy új időközi választástól tartanak a Fideszben. 

Vannak jelek

Kétségtelenül vannak jelek arra, hogy a kormányzatban felértékelődött az adóügy. A nemzetgazdasági tárcánál már megszületett a döntés arról, hogy a jövőben önálló adóügyi államtitkárság működik a minisztériumban. Eddig a pénzügyekkel közös államtitkársághoz tartozott a terület, amelynek vezetője, Orbán Gábor időközben távozott a József nádor térről. Arról még nincs döntés – a NAV-hoz hasonlóan –, hogy ki irányítja az önállósult adóügyi államtitkárságot, és ki viszi tovább a pénzügyeket.