Óriási hibát követett el az Apple vezére

Tim Cook Apple vezérigazgató
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója olyan bakit vétett, mint még talán soha: fontos bennfentes információkat osztott meg magánlevelezésben. Történt, ami történt, de ennek tovagyűrűző hatása lehet.  
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban Cinkotai Norbert részvénypiaci elemző és piaci szakértő magánvéleményét olvashatja.

Egy 'ártatlan' levelezéssel indult

Aki nem tudná, miről van szó, annak itt a történet röviden.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója privát levelet írt a CNBC-s Jim Cramernek, amiben a kínai eladások jó teljesítményéről számol be, ugyebár a nagy kínai pánik meg részvénypiaci összeomlás közepette.

Ezzel a részvény sorsát meghatározó információkat szivárogtatott ki,

amivel alapvetően ugye nincs is baj, csakhogy ezeket publikus csatornán lehet csak közzé tenni, nehogy valaki indokolatlanul előnybe kerüljön másokkal szemben.

Hogy ez semmiség lenne?

Nem igazán, mert az Apple részvényében napi szinten dollármilliárdok fordulnak meg, egy ilyen piacmozgató hír pedig többszáz millió dolláros nyereséget/veszteséget tud okozni a befektetőknek. Tényleg baromira nem mindegy, ki mikor fér hozzá az információkhoz - írja legfrissebb blogbejegyzésében Cinkotai Norbert.

Számít?

Ez a legfontosabb kérdés, miután a sztorit nagyjából ismerjük. Az elemző szerint ez a tény nagyon is számít, mert Cook az Apple vezérigazgatója. Persze ismerjük a “mindenki ember, mindenki hibázhat” elcsépelt kliséket, de itt tényleg egy 700 milliárd dolláros piaci értékű cég vezérigazgatójáról beszélünk. Felmerül akkor viszont a kérdés, hogyan kerülhetett sor erre a hibára? (Figyelem, az okfejtés erősen spekulatív, nem tudni, hogy tényleg így történt-e minden.)

1. felvetés

Tim Cook nem direkt csinálta a “szivárogtatást”, nem a nyereségszerzés vezette, hanem a jó szándék. Elhiszem/ elhisszük. Na innen induljunk ki akkor.

Mind láttunk már cégeket, többségünk dolgozik is bennük. Egy ilyen jellegű levél elsősorban kommunikációs kérdés, jó esetben szakértőkkel, meg jogászokkal, meg csomó emberrel leegyeztetve.

2. felvetés

Ez nem történt meg, mert egy értékpapírokhoz valamennyire is konyító figurának feltűnt volna, hogy a SEC (az amerikai tőzsdefelügyelet) egy ilyenért jókora büntetést fog a cég nyakába sózni. (És hát fog is…)

3. felvetés

Ez alapján valószínűsíthető, hogy Cook magánakciójáról van szó. Vélhetően látta a piaci reakciót a kínai eseményekre (hétfőn több mint 10 szálékot zuhant az Apple részvénye, a hétfői mélyponttól visszatekintve pedig előtte összesen kb. 30 százalékot egy hónap alatt), és

akár még az is elhihető, hogy próbálta megakadályozni a pánikot.

Az Apple árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com

4. felvetés

A fentiek után itt jön az újabb felvetés, és talán a lényeg:

ennyire szabad keze lenne bizonyos kérdésekben egyes személyeknek?

Persze, egy vezérigazgató a cég legfontosabb személye, de hol vannak a kontrollok? Más kérdésekben is ennyire sok múlik egyes személyeken?

Ez azért közel sem mindegy a cég jövője szempontjából, legyünk akár Apple termékeket használó magánemberek, akár befektetők. A menedzsmenten mindig sok múlik, a döntéseket ők hozzák, a felelősség rájuk hárul, a vállalatvezetés minősége meghatározza hosszú távon a cég értékét is. Találtunk egy komoly kockázatot? Baj van a kontrollokkal? Túlságosan nagy az “alkotói szabadság” és a szervezettség kárára megy? Ezek után egyértelműen aligha lehet kizárni ezt.

5. felvetés

És végül, de nem utolsósorban: Tim Cook. Ha az előző négy felvetésre épülő gondolatmenet végén arra jutunk, hogy nem, nincs baj az Apple működésével, akkor óhatatlanul a vezérigazgatót kell hibáztatunk. Ebben az esetben ugyanis

Cook átlépte a hatáskörét, és alapvetően rosszul végezte a munkáját. Akkor is, ha a befektetőket akarta védeni az “indoklatlan” részvénypiaci eséstől

- írja Cinkotai.

Tim Cook és Steve Jobs Forrás: AFP/David Paul Morris

A szakértő azon magánvéleményének is hangot adott, hogy a korábbiakban sem volt teljesen elragadtatva Tim Cooktól, legalábbis az Apple élén töltött eddigi 4 évben. Leginkább 2013 elején, az Apple látványos piaci mélyrepülése idején adott ennek hangot, ám nem tagadja, hogy az utóbbi két évben azért sokat változott a véleménye, egyértelműen a pozitív irányba.

Egy ekkora céget vezetni ugyanis brutálisan nehéz feladat lehet, főleg úgy, hogy rengetegen Steve Jobs-szal hasonlítják össze.

Nagy sansz van rá, hogy más sem csinálná jobban, Cook pedig azért egyben tartja a vállatot, és szép növekedés is van.

A száraz tények

Muszáj viszont hozzátenni a végén, hogy a nagykijelzős okostelefonok piacára való belépés egyáltalán nem volt rakétatudomány (az Apple Jobs idején is követő volt, de az időzítés sem feltétlenül Cook érdeme). Az iPad eladások közben összeomlottak, az okosórák eddig nem durrantak el, az Apple TV még odébb van, az önvezető autó meg főleg. Cinkotai Norbert szerint sokkal rosszabbul tehát más vezető alatt sem működött volna az Apple az elmúlt 4 évben, legalábbis kicsi rá az esély.

Látni kell azt is, hogy

az Apple ebben a formájában csak egyre öregebb céggé válik, az innovációs képességét pedig aligha lesz képes fenntartani a végtelenségig (Nokia…).

Nem képezi vita tárgyát, hogy Cook csak pozícióban Steve Jobs utódja, mentalitásban és vezérigazgató-típusban nem.

Innentől kezdve kérdés, hogy a világ legnagyobb techcégének olyan vezérre van-e szüksége, aki azért aligha tagja korunk öt legnagyobb technológiai látnokainak, ráadásul még súlyos menedzseri hibát is képes elkövetni. Tényleg kérdéses.

Az pedig simán lehet, hogy egy ekkorára hízott céget egyszerűen nem lehet éveken keresztül tökéletesen irányítani, és Cook kezd elfáradni a munkában. A nyomás óriási, rengeteg igénynek kell megfelelni. Nem fiatal már, nem lehet rá egy rossz szavunk sem, ha tényleg ez a helyzet.

Egyre többen kérdőjelezik meg Tim Cook kvalitásait, és a mostani súlyos hiba akár az állásába is kerülhet Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ezzel persze nem lehet egyértelműen azt kijelenteni, hogy Cooknak ezért le kellene mondania. Az viszont aligha kérdéses, hogy ez nem csak Cinkotai fejében fordult meg az utóbbi napokban. Ha fokozódik a részvénypiaci nyomás, az új iPhone szeptemberben pedig nem tudja hozni a mindig csak egyre magasabb várakozásokat, akkor Cook alatt nagyon forróvá válhat a talaj. (nem félreérteni.)