Hozamvadászok lepték el a tőzsdét

Wall Street értéktőzsde
A New York-i értéktőzsde 2011. október 27-e óta nem látott forgalmat bonyolított fekete hétfőn.
Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság befulladásának rémhírére általános eladási hullám söpört végig a piacokon, de sokan épp ebben látták a vissza nem térő alkalmat a bevásárlásra.
Vágólapra másolva!

A nagy online kereskedési platformokon hétfőn és kedden rég nem látott mennyiségben regisztráltak új befektetési számlákat – közölte a MarketWatch. Az opportunista befektetők a Wall Street-i pánikot kihasználva igyekeztek most olcsóbban bevásárolni, abban bízva, hogy a mostani esés csupán egy korrekció a nagy emelkedő trendben.

Ifjonti hév

A Robinhood névre keresztelt tőzsdei kereskedéssel foglalkozó applikáció esetében például megduplázódott a kereskedési számlanyitási kérelmek száma, amikor az amerikai Dow Jones index 1000 pontot zuhant hétfőn, az elmúlt négy év legrosszabb teljesítményét produkálva. De a letétek nettó összege is ötszöröződött aznap. A kereskedést kínáló applikáció felhasználóinak átlagéletkora 26 év.

A Dow Jones index alakulása év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az idősebbek óvatosabbak

A Betterment nem tudott ilyen kiugró eseményről beszámolni.

– mondta Joe Ziemer a platform üzemeltetője. Az online kereskedési platformon 36 év az átlagéletkor, de a befektetések 25 százaléka 50 éven felüliektől érkezik. A Wealthfront brókerház ugyancsak megduplázta számlanyitásainak számát fekete hétfőn.

Rekordforgalom

A New York-i értéktőzsde 2011. október 27-e óta nem látott forgalmat bonyolított ezen a napon, de a keddi kereskedés során is átlagon felüli nagyságban születtek kötések. A részvényindexek árfolyama szerdára stabilizálódott és emelkedni tudott már, ekkorra ült el a pánikhangulat a befektetők között. Csütörtökön pedig már újra 2 százalék fölötti emelkedéssel nyugtázták a napot a tengerentúli börzék.

A New York-i értéktőzsde 2011. október 27-e óta nem látott forgalmat bonyolított fekete hétfőn. Forrás: AFP/Maria Bastone

Budapesten is megéreztük

Hétfőn délután a fővárosban is úrrá lett a pánikhangulat, amikor öt százalékot is zuhant a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A magyar bluechipek megszenvedték ezt a napot. A Mol részvényei csaknem hét százalékkal értek kevesebbet az elmúlt szerda esti záróárhoz képest, az OTP papírjainak ára nagyjából öt százalékot zuhant, a Magyar Telekom három, a Richter négy százalék körüli mínuszt szedett össze. Azóta a magyar parketten is stabilizálódott a hangulat, a hétfői mélypontok óta átlagosan 5 százalékkal kerültek feljebb a jegyzések.