Több tízezren nyaraltak az Erzsébet-táborokban

Vágólapra másolva!
Több tízezer gyerek nyaralt idén az erdélyi és balatoni Erzsébet-táborokban. Pénteken hazament az utolsó táborozó is.
Vágólapra másolva!

Az állami Erzsében-program keretébren Magyarországon három helyszínen - Balatonberényben, Fonyódligeten és a zánkai volt úttörőtáborban -, Erdélyben pedig az ivói Erzsébet-táborban nyaralhattak fiatalok, akik közel 80 program közül válogathattak. Ezek között olyan újdonságok is voltak, mint a grafikai, a tájfutó-, a speciális foci-, az opera- vagy a "Tanulni jó!" tábor, de a gyerekek részt vehettek számos sport- és művészeti táborban is, egy tábor pedig a honfoglaláskori életmódot és harcászatot mutatta be.

Határon túli gyerekek is jöttek

A táboroztatás idén külhoni gyerekekre is kiterjedt, például háromezer kárpátaljai magyar gyerek nyaralt a zánkai Erzsébet-táborban. Rajtuk kívü mintegy 1200 diák érkezett a Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból, Horvátországból és Szlovéniából, a többségük Zánkára, további 500 gyerek a székelyföldi Ivóban lévő Erzsébet-táborba.

Ősszel pályázhatnak az iskolák

A magyarországi táboroknak péntekkel vége lett, Ivóban azonban még szeptember 12-ig két turnusban nyaralnak gyermekek. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közleménye szerint évről évre egyre több gyerek vesz részt a táboroztatásban: 2012-ben mintegy 50 ezer, 2013-ban csaknem 80 ezer, 2014-ben több mint 80 ezer, 2015-ben pedig már több mint 100 ezer gyermek üdült az Erzsébet-program keretében.

Ősszel az iskolai osztályoknak lesz lehetőségük táborozásra, az őszi kirándulás pályázat keretében több ezer fiatalnak biztosítanak lehetőséget a táborokba, osztálykirándulásra.