Gigantikus földgázlelőhelyre bukkantak Egyiptom partjainál

2015.08.31. 09:16

Az olasz energiaipari óriás, az Eni hatalmas földgázlelőhelyre bukkant Egyiptom partjainál. Ráadásul a cég kommunikációja szerint ez akár a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű lelőhelye lehet, amely évtizedekre biztosíthatja Egyiptom ellátását is.

Az Eni közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak. A bejelentést az Eni egy nappal vezérigazgatója, Claudio Descalzi kairói látogatását, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően tette meg. 

Az Egyiptom mélyvízi felségterületén fellelt Zohr mező az Eni szerint 100 négyzetkilométer kiterjedésű és 30 ezer milliárd köbláb (850 milliárd köbméter) földgázt rejt magában. 

A Zohr a legnagyobb földgázlelet Egyiptomban és a Földközi-tengeren egyaránt és egyike a világ legnagyobb földgázmezőinek is

- írja az Eni közleménye. A mező feltárását követően évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni. 

Itt talált földgázt az ENI EgyiptombanForrás: AFP

Egyiptomban hatalmas energiaipari potenciál rejlik - idézi az Eni közleménye Claudio Descalzi szavait, aki rámutat, hogy "a meglévő infrastruktúra szinergikus előnyeit kihasználva gyorsan meg fogjuk tudni kezdeni a kitermelést".

Gyorsan jött a siker

Az olasz állami energiaipari konszern az idén márciusban írt alá szándéknyilatkozatot az egyiptomi olajipari minisztériummal kutatási-feltárási munkákról a Sínai-félszigeten, a Szuezi-öbölben, a Nílus-deltában és a földközi-tengeri partmenti vizeken. A kétmilliárd dolláros megállapodást júniusban írták alá a felek.

Az Eni 1954 óta van jelen Egyiptomban leányvállalata, a legnagyobb egyiptomi szénhidrogén termelő, az IEOC révén. A cég napi 200 ezer hordó olaj egyenértékben hoz felszínre különféle szénhidrogén energiahordozókat.

Megörültek a befektetők

A gigantikus lelőhely bejelentésének hatására az Eni részvényei is kilőttek a milánói tőzsdén, jelenleg 4 százalék fölötti pluszban mozognak a papírok. 

Az ENI részvények tőzsdei árfolyammozgása a milánói börzén az elmúlt fél évbenForrás: Bigcharts.com