A beszerzésimenedzser-index augusztusi értéke 50,7 pontra emelkedett a júliusi 49,9-ről, a megkérdezettek összességében kedvezőbben értékelték a gazdasági folyamatokat. 

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság azt közölte, a beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A felmérés 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul.

Forrás: AFP

A korábbi években augusztus rendszerint átlag feletti értéket mutatott, de az idei a negyedik legalacsonyabb augusztusi adat 1995. óta, tette hozzá a jelentés.

A termelés értékelése romlott az előző hónaphoz képest és az elmúlt húsz évben egyszer sem mértek az ideinél alacsonyabb augusztusi értéket.

Az új rendelések tarolnak

Az új rendelések indexe viszont emelkedett július óta, és a kilencedik legmagasabb augusztusi értékre nőtt az elmúlt húsz közül.

A foglalkoztatás indexe is a növekedést a visszaesésétől elválasztó 50 pont felett maradt, így - április kivételével - egy éve folyamatos emelkedést jelez. Értéke magasabb lett júliushoz képest, és a harmadik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

A szállítási átfutási idő augusztusban hosszabb lett júliushoz képest, de a növekedés mértéke rendkívül enyhe. Az index az elmúlt 6 évben hatvanhatszor volt 50,0 pont alatt, utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az érték.

Kamionok állnak a Waberer's logisztikai és szállítmányozási cég budapesti telephelyénForrás: MTI/H. Szabó Sándor

A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkültek. Az idei augusztusi érték az elmúlt húsz év átlaga alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi.

Visszaesés a beszerzésekben

A beszerzési mennyiség indexének értéke csökkent júliushoz képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték a második legalacsonyabb augusztusi adat és elmarad az elmúlt három év átlagától. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, majd újból szűkülés következett.

Forrás: Liebherr

A beszerzési áraknál augusztusban csökkent az index értéke, ezzel négy hónap növekedés után első hónapja csökkennek az árak. A mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a legalacsonyabb augusztusi.