Pár napra fellélegezhetnek a befektetők

2015.09.02. 15:06

A sanghaji értéktőzsde csütörtökön és pénteken zárva tart. Kína a második világháború befejezésének 70. évfordulójára emlékezik.

A két napos nemzeti ünnep a befektetőknek is jó hír, akik ezzel a két nappal lélegzetvételnyi időt nyertek. Az elmúlt két hétben az ázsiai gazdaság vészes belassulásának hírére pánikszerű eladási hullám söpört végig a világtőzsdéken – írja a MarketWatch.

Kereskedők a kínai tőzsdén.Forrás: AFP/Str

Elkendőzik

Peking ennél jobbkor el sem rendelhette volna a nemzeti ünnepet. Nagyszabású katonai parádéval emlékeznek a jeles eseményre a Tienanmen téren, amelyre több magasrandú külföldi delegáció is meghívást kapott. Elodázni a nehézségeket lehet, de amint az ünnepségsorozatnak vége, Peking kénytelen-kelletlen visszatérhet gazdasága rendbetételéhez.

Lefelé a lejtőn

A kínai gazdasági mutatók nemcsak júliusban, de augusztusban és várhatóan szeptemberben is lefelé mutatnak,

jelezte előre a Goldman Sachs. Amihez részben a világháborús megemlékezések alatti építkezések- és termelés-korlátozás is hozzájárul.

A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite június közepe óta esik, múlt héten begyorsult az esés.Forrás: Investing.com

Magával rántja a tőzsdét

A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite augusztusban is elég gyászos teljesítményt nyújtott a maga 12,5 százalékos zuhanásával, így ez már sorozatban a harmadik eső hónap volt június óta. Az előrejelzések a jövőre nézve sem rózsásak, és a világ második legnagyobb gazdasága méreténél fogva a többi értéktőzsdét is magával ránthatja, ahogy ezt már láthattuk augusztus 24-én. Az amerikai tőzsdék aznap 2011 óta nem látott eséssel zárták a kereskedést. A kínai gazdaság befulladásától való félelem általános eladási hullám indított el a globális piacokon, és akár még a Fed szeptemberi kamatdöntésére is hatással lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK