A kormány harcba száll Brüsszellel

2015.09.02. 10:02

A kormány szeretné megvédeni a dohányipari egészségügyi hozzájárulást és az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ezért még ezen a héten megküldi hivatalos álláspontját az Európai Bizottságnak. A két különadót még júliusban kaszálták el, mert többkulcsosak, ezért egyes cégeket helyzetbe hoznak.

Magyarország szeretné megvédeni a dohányipari egészségügyi hozzájárulást, illetve az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ezért a brüsszeli Európai Bizottság még ezen a héten meg is kapja a magyar hivatalos álláspontot és választ a felvetéseire – jelentette be Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szeptember 2-án, szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Tiszteletben tartják 

Kifejtette, hogy Brüsszel az összes magyarországi különadót megtámadta, ezért nem meglepő, hogy a dohányipari különadók alkalmazását is fel kellett függeszteni. Addig pedig, amíg ez az egyeztetés zajlik, természetesen tiszteletben tartjuk a bizottságnak azt a döntését, hogy nem szabad beszedni ezeket az adókat – mondta. 

A kormány meg akarja védeni a különadókat BrüsszeltőlFotó: Bielik István - Origo

Adózási önállóság 

A helyettes államtitkár meggyőződését fejezte ki, hogy mind a két közteher jól célzott volt, megfelelő célokat szolgál, és így összhangban van a tagállamok adózási önállóságára vonatkozó uniós alapelvvel. Pankucsi Zoltán sajnálatosnak mondta, hogy egy országnak az adózási önállóságát a brüsszeli bürokrácia folyamatosan vitatja, és minden eszközzel megpróbálja kétségbe vonni. 

Az a baj, hogy többkulcsos 

Az Európai Bizottság július közepén tiltotta meg Magyarországnak, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermékeket terhelő adó progresszív elemeit alkalmazza. Vagyis a testületnek az adók többkulcsos jellegével van baja, azzal, hogy lényegi indoklás nélkül egyes cégeknek kevesebb adót kell fizetniük. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK