Új pénzzel fizethetünk ősztől

Új 50 forintos 2015 szeptember 3-án Új 50 forintos 2015 szeptember 3-án
Új 50 forintos 2015 szeptember 3-án
Vágólapra másolva!
Ősszel új 50 forintos érme kerül forgalomba. A pénzekre a nemzeti emlékhelyek és a történelmi emlékhelyek közös logója kerül majd. Az 50 forintosok hátlapján az a kettős csomó látható, ami a magyar királyi jogaron is rajta van.
Vágólapra másolva!

Az új 50 forintost kétmillió példányban gyártják. Az új érme szeptember 3-tól folyamatosan kerül majd forgalomba. Az ötlet, hogy az érméken nemzeti és történelmi emlékhelyek logói jelenjenek meg, a Nemzeti Örökség Intézetétől származik. Radnainé dr. Fogarasi Katalin az intézet elnöke azt mondta, az új 50 forintos érmén a nemzeti történelmi emlékhelyek közös logója van.

Az érmékkel az emberek akár a pénztárakban is találkozhatnak majd.

Új 50 forintoson a kettős csomó látható Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az elnök hozzátette 8 éve nem jelent meg új forgalmi emlékérme Magyarországon.

Sokat tanulhatunk ezeknek a helyeknek az üzenetéből, amiből sokat is hasznosíthatunk, mondta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, az új 50 forintost bemutató tájékoztatón.

Az új pénz folyamatos került forgalomba szeptember 3-tól Fotó: Szabó Gábor - Origo

Banai Péter Benő azt mondta, a pénzkibocsátás az inflációtól és a gazdaság teljesítményétől függ. Most viszont a nem száguldó infláció hívta életre az új pénzt. Hozzátette, Magyarországon kedvező makrogazdasági folyamatok vannak.

Gerhardt Ferenc a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, az érmét Kósa István tervezte. 12 ezer számozott érmét is kiadnak, ezek díszcsomagolásban megvehetők.

Ismerjük meg emlékhelyeinket

Jelenleg tizennégy nemzeti emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Nemzeti emlékhely például a Hősök tere, a Kossuth tér, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Várnegyed, Pannonhalma, Ópusztaszer vagy a Fiumei úti temető is.

Kétmillió új 50 forintos került forgalomba Fotó: Szabó Gábor - Origo

A történelmi emlékhelyek száma 46, aminek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el. Ilyen többek között az Andrássy út 60., vagyis a Terror Háza, a keszthelyi Festetics-kastély, a kőszegi vár, az egykori recski munkatábor vagy a soproni tűztorony is.

Ezzel az új 50 forintossal ugyanúgy lehet majd a közértben fizetni, mint a kerecsensólyom ábrájú érmével

– mondta egy numizmatikus az Origónak.

A pénzt értéke most 50 forint, kétmillió példányt adnak ki belőle, pár év múlva a numizmatikus szerint 200-300 forintot érhet egy ilyen nemzeti emlékhelyes érme.

Már hatféle 50 forintos van

A numizmatikus példaként említette, hogy az 50 forintos hátoldalán emléket állítottak már Magyarország európai uniós csatlakozásának, de a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 15. évfordulójára is új 50 forintos érméket bocsátottak ki. Érmesorozat készült a Magyar Vöröskereszt fennállásának 125. évfordulójára, és az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke is felkerült már az érme hátoldalára. Legutóbb 2007-ben a római szerződés 50. évfordulójának állítottak emléket az 50 forintoson.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A numizmatikus szerint elkerülhetetlen, hogy az új ötvenesek közül néhány forgalomba kerüljön majd, hiszen nincs kétmillió éremgyűjtő az országban – mondta.

A numizmatikus a modern pénzekkel kapcsolatban szkeptikus.

A 2000-ben kiadott kétezer forintos bankjegy Forrás: mnb.hu

Példaként említette a 2000-ben kiadott kétezer forintost, ami a magyar millennium emlékére jelent meg, és egy aranyszínű csík is volt rajta. Ezt a bankjegyet félmillió példányban nyomták ki, ma 2850 forintért árulják – mondta.

Súlya, formája és színe nem változik

Az érmeszakértő azt mondta az új 50 forintos sem anyagában, sem színében, sem súlyában, sem alakjában nem tér el a kerecsensólymot ábrázoló 50 forintostól.

Az új 50 forintos érme átmérője egyébként 27,4 milliméter, súlya 7,7 gramm, anyaga réz, színe pedig ezüstfehér, pereme sima.

A Magyar Pénzverő Zrt. az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatából sorszámozott díszcsomagolású normál verdefényes vereteket is kiad. Az MNB ugyancsak díszcsomagolásban a 2015. évi forgalmi érmesorban különleges kivitelű veretet is árusít az éremboltjában és online megrendelés útján is - közölte a jegybank.