Engedélyezi a kormány a fővárosnak, hogy hitelt vegyen fel 3-as metró felújításához, és kezességet vállal felvett 60 milliárd forintos kölcsönhöz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A főváros korábban arról döntött, hogy a 3-as metró rehabilitációját a szerelvények felújításával kívánja megoldani. A BKV és az orosz Metrowagonmash cég augusztus 7-én írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést.

Szabályos a hitel

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közölte: mivel a kormány felelősséget érez a főváros tömegközlekedésének biztonságos működtetése iránt, ezért úgy döntött, hogy a szerelvények felújításának terveit támogatja, mérlegelte az infrastruktúra felújításához szükséges pénzügyi források biztosításának lehetőségeit, és - a stabilitási törvényben lefektetett szigorú államháztartási szabályok figyelembevételével - "támogatja a felújítás hitelből történő finanszírozását, valamint engedélyezte az infrastruktúra felújítására szolgáló hitelfelvételt".

Elmondták azt is, hogy a kormány már döntött a finanszírozást biztosító banki kölcsönhöz történő állami kezességvállalásról, aláírták a szerződést a hitelnyújtó bankkonzorcium tagjai és a nemzetgazdasági miniszter.