Bevetésre készen áll Irán

2015.09.03. 09:23

Irán eltökélt szándéka a szankciók feloldása után visszaszerezni korábbi piaci részesedését az olaj világpiacán - jelentette be Bijan Zanganeh olajipari miniszter a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban. 

Várhatóan novemberben oldják fel teljesen az Iránnal szembeni szankciókat, utána pedig teljes gőzzel beindulhat a világ negyedik legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országban az olajkitermelés, legalábbis az iszlám állam erre készül. Az ázsiai ország az OPEC-államok közül a harmadik legnagyobb olajkitermelő országnak számított a szankciók bevezetése előtt, ami 3,6 millió hordónkénti kőolaj-kitermelést jelentett naponta. 

Irán jelenleg napi 2,8 millió hordó olajat hoz felszínre, három éve a legnagyobb mennyiséget, és ebből napi egymillió hordót exportál. A szankciók feloldása után nem sokkal a kitermelést napi 500 ezer hordóval, öt hónap leforgása alatt pedig egymillió hordóval fogják növelni.

Jövő márciusra Irán már napi 3,8-3,9 millió olajat tervez termelni. 

A kitermelés napi egymillió hordós növelése mellett Irán olajipari beruházásokat is vár az országba a termelés további növeléséhez. Mehdi Hosszeini, Irán olajipari szerződések átstrukturálásával foglalkozó állami bizottságának az elnöke múlt havi nyilatkozata szerint az ország napi 5,7 millió hordóra tervezi növelni olajtermelését. Céldátumot a tervre azonban nem adott meg.  

Bijan Namdar Zanganeh, iráni olajügyi miniszterForrás:Atta Kenare/AFP/Getty

Nem számít az olajár

Az interjúban az iráni olajminiszter leszögezte, hogy

a jelenlegi alacsony olajár sem tántorítja el az országot világpiaci szerepének visszaszerzésétől, "bármilyen áron" növelni fogja a termelését, 

és arra számít, hogy az OPEC tagországai "helyet csinálnak" majd az iráni olajnak a piacon. Ha a piaci visszatérés az olajárak csökkenésével jár majd, Irán akkor sem fog lassítani annak ütemén.

Bijan Zanganeh szerint az OPEC tagjainak többsége hordónként 70-80 dolláros olajárat tartana elfogadhatónak, és úgy látja, hogy a szervezetnek nem kell koordinálnia termelését a szervezeten kívüli olajtermelőkkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK