Két éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi forgalom

Bevásárlás  5th Avenue November 29, 2013, during the Black Friday shopping day. The holiday shopping season kicked off  earlier this year, as dozened of stores opened on Thanksgiving Day November 28, 2013. AFP PHOTO / TIM
Shoppers take advantage of sales on 5th Avenue November 29, 2013, during the Black Friday shopping day. The holiday shopping season kicked off earlier this year, as dozened of stores opened on Thanksgiving Day November 28, 2013. AFP PHOTO / TIMOTHY CLARY
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 7 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt, az előző év azonos időszakához képest, jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Az idei júliusi éves növekedés mértéke a legmagasabb, amiben azonban az egy évvel korábbi viszonylag szerényebb bázisadatok is szerepet játszhattak.

A forgalom júliusi élénkülése elsősorban az élelmiszerfogyasztásnak volt köszönhető. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben tovább gyorsult az éves növekedés üteme, júliusban 6,3 százalékos volt a júniusi 4,5, és a májusi 1,4 százalék után. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Január-júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. A nyers adatok alapján az első hét hónapban 6,2 százalékos volt a bővülés.

Tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom Forrás: AFP/Timothy Clary

Az első hét hónapban az üzemanyag-kiskereskedelem bővült a legjobban, 8,7 százalékkal, és a nem élelmiszerjellegű iparcikkek forgalmának 8,4 százalékos emelkedése segítette a forgalom bővülését. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A KSH a kiskereskedelmi forgalom júliusi adatainak második becslését szeptember 24-én teszi közzé.

A boltzár sem tett be

Azok, akik eddig kételkedtek abban, hogy a vasárnapi pihenőnap bevezetése milyen hatással van a kiskereskedelmi forgalom bővülésére, most már be kell, hogy lássák,

hiszen nem a nyitva tartás rendje, hanem a növekvő lakossági jövedelmek határozzák meg a kiskereskedelem bővülését, kommentálta a KSH adatait Glattfelder Béla, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

A vasárnapi boltzár sem vetette vissza a forgalmat Fotó: Bielik István - Origo

A vasárnapi pihenőnapról szólva megjegyezte azt is, hogy a kereskedelemben foglalkoztatottak száma 4400-zal bővült egy év alatt, a kereskedelemben komoly munkaerőhiány alakult ki, a betöltetlen álláshelyek száma meghaladja az 5500-at.

Glattfelder Béla szólt arról is, hogy az első fél éves 6,3 százalékos bővülés meghaladta a kormány várakozásait, ami nagyon kedvező. Mivel az alapvető folyamatok nem fognak megváltozni az év hátralévő részében – a foglalkoztatás tovább bővül, a reálbérek magasak, az inflációs várakozások kedvezőek – jó évet fog zárni a magyar kiskereskedelem, mondta az államtitkár.