Bővült a kiskeredkedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
Júliusban 7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, főleg üzemanyagból és élelmiszerből vettünk többet.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2013 óta folyamatosan növekszik a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Az idei júliusi éves növekedés az utóbbi hónapoknál is magasabb, az előző évi adatnál 7 százalékkal több.

Többet eszünk és tankolunk

Elsősorban az élelmiszerfogyasztás növekedett, az élelmiszerüzletek forgalma év eleje óta emelkedik, júliusban 6,3 százalékos volt a júniusi 4,5, és a májusi 1,4 százalék után. A többi ágazat közül

az üzemanyag-kereskedelem nőtt a leginkább,

a benzinkutak forgalma 8,3 százalékkal emelkedett tavaly júliushoz képest. Az üzemanyag-fogyasztás feltehetően a tartósan alacsony olajárnak köszönhető. A közeljövőben, bár várhatóak ingadozások, elemzők szerint még hosszú ideig nem számíthatunk komolyabb áremelkedésekre.

A január és július közötti időszakban összesítve, az összes üzletágban 6,3 százalékkal nőtt a forgalom. Az első hét hónapban főként az üzemanyag-kiskereskedelem (8,7 százalékkal), és az egyéb, nem élelmiszerjellegű iparcikkek forgalma bővült (8,4 százalékkal). Az élelmiszer-kiskereskedelem eközben csak 3,8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.