Az amerikaiak nélkül egy tapodtat sem

2015.09.03. 16:55

Szaúd-Arábia szemmel láthatóan a 40 dollár körüli olajárat jól viseli, sőt piaci részesedésének megőrzése érdekében több olajjal árasztja el a világpiacot. Amíg az USA nem kapcsol kisebb fokozatra, addig az olajkirályság sem vesz vissza. A többiek kongatják a vészharangot.

Egyre több piaci szereplő panaszkodik, hogy az olajár ennyire alacsony szinten tartása ellehetetleníti őket. A szegmens több érdekeltje, mint Venezuela, Oroszország igyekeznek nyomást gyakorolni a közel-keleti olajnagyhatalomra, hogy elsőként mutasson példát a kínálat visszafogásában – közölte a MarketWatch.

Feszítik a húrt

Szaúd-Arábia ahelyett, hogy visszavenne a kitermelésből, még fokozta is azt.

Míg áprilisban az arab királyság 10,1 millió hordónyi nyersolajat hozott felszínre egy nap, addig júliusra ez a mennyiség elérte a 10,45 milliót. A világ átlagos nyersolaj kitermelése jelenleg 30 millió hordó körül van. 

Fokozzák a termelést.Forrás: Getty Images

Szembe kerültek

Míg az olajkitermelő országok közül Venezuela, Angola és Oroszország a kitermelés mennyiségének visszaszorítását sürgetik, addig Irán startra készen áll, hogy a szankciók eltörlése után megnövekedett mennyiséget pumpálhasson a világpiacra. Várhatóan novemberben oldják fel teljesen az Iránnal szemben bevezetett büntető intézkedéseket. A világ negyedik legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országa a szankciók bevezetése előtt naponta 3,6 millió hordó kőolajat termelt ki.

Szaúd-Arábia megmakacsolta magát

 Ha a nyersolaj ára eléri a 39,50 dolláros árszintet, a piaci részesedés féltésének háttérbe kell szorulnia” – figyelmeztet Taki Tsaklanos, a Secular Investor vezető elemzője. És miért pont 39,50 dollár? Azért, mert az 1980-as és '90-es években ennyi volt az olaj árának csúcsa.

Ha 20 dollár alá bukna be az olaj árfolyama, akkor sem lépne egyedül Szaúd-Arábia. Az Egyesült Államokra várnak, hogy azok csökkentsék a kitermelt mennyiséget.

Az idegölő egymás fölé licitálás akár jövő év tavaszáig is elhúzódhat

– véli Richard Hastings, a Global Hunter Securities vezető elemzője.

Jelenleg 46 dollár körül zajlik az adásvétel.Forrás: Investing.com

A tőzsde sem bírja cérnával

Izgalmas kereskedési napokat él át az olajpiac, hisz augusztus vége még arról szólt, hogy óriási menetelés közepette, 3 nap alatt közel 20 százalékot emelkedett a WTI típusú olaj jegyzése, egészen 49 dollárig szaladva. Szeptember első napján viszont már 7,7 százalékot csúszott vissza a határidős jegyzés, mégpedig 45,40 dollár közelében zárva a napot. A csütörtöki kereskedés során újra elkezdett felfelé kúszni a WTI kurzusa, jelenleg 46 dollár körül zajlik az adásvétel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK