Ezért érdemes a céges logót nagyon jól kitalálni

japán popkultúra kavaii kawaii
Apró, színes labdák az üvegasztal alatt: a japán popkultúra nem fél a színkavalkádtól
Vágólapra másolva!
Állítólag az agynak 400 ezredmásodpercre van szüksége ahhoz, hogy felmérjen egy márkaszimbólumot. Ennyi idő alatt az érzelmeinkre, sőt a viselkedésünkre is komoly hatást gyakorol a logó.
Vágólapra másolva!

A legismertebb gyorsétterem M-jéből először a piros és sárga színeket, azután a formáját vesszük észre. Ezután azonosítjuk a brandet, majd feltételes reflexként felidéződik bennünk a márkával szerzett tapasztalatunk – ha mindez ebédidőben történik, már meg is kívántuk a sült krumplit. És mindez egyetlen szekundumba sem telik. Ha pedig erős érzelmi viszonyban állunk az almával ellátott telefonokkal, egy iPhone látványa ugyanazt a melegséget ébresztheti a szívünkben, mintha szembe jönne egy rég nem látott jó barát.

Apró, színes labdák az üvegasztal alatt: a japán popkultúra nem fél a színkavalkádtól Forrás: Rocketnews24

A szín tudat alatt fest

A színekhez érzetcsoportok társulnak. Nem kell ahhoz sokat tűnődnünk a piroson, hogy energikusnak, esetenként harciasnak érezzük, ahogy a kéktől sem észérvek alapján nyugszunk meg. Mint arról korábban írtunk, a munkahelyünkön is fontos, milyen tónust választunk a falakhoz, minden szín másképp hat a kreativitásra, a produktivitásra, a munka gyorsaságára, az alaphangulatunkra. A zöld eleven természetessége harmonikusan kapcsolódik a Starbucks vagy a Greenpeace arculatához, a fekete által sugallt távolságtartó eleganciát pedig magyarázat nélkül megértjük a Chanel vagy a Burberry kivont lándzsával vágtató lovagfiguráját látva.

A narancs barátságos, a lila nosztalgikus, a fekete egyszerre rémisztő és vonzó Forrás: Origo

Vásárlás közben

Az üzletekben is hatnak ránk a színek: hogy megveszünk-e valamit, azt 93 százalékban a látvány dönti el. A vásárlók 84,7 százaléka a termék színét nevezi meg a legfontosabb jellemzőjeként, 80 százalékuk pedig úgy véli, a színe miatt gyorsabban ismer fel egy-egy jellegzetes márkát – írja az Entrepreneur. Az árnyalatok ráadásul szerepet játszanak a tanulásban, az olvasásban, a szövegértésben is.

Hogyan válasszunk fontot?

A PEZ cukorka például a saját terméke rajzát használta fel a betűtípus építőanyagának. A kis szopogatókból összeálló felirat játékos és egyszerű – akárcsak a saját adagolóeszköze. A Fedex betűi szinte space nélkül követik egymást, egyfajta feszességet sugallva, éppen olyat, ahogyan a csomagszállító vállalat a határidőket kezeli. Szoros, pontos mindkettő.

Az alak sem mindegy

A Pepsi és a General Electric alapja kerek, a Hyundaié és a Land Roveré ovális. A gömbölyűség és a hajlatok a női princípiummal harmonizálnak, a kerek formák érzelmi közelséget, barátságos, szeretetteli légkört sugallnak. A kerek formáról a házasságot jelképező gyűrűre is asszociálunk.

Aki háromszöge(ke)t vagy négyszöge(ke)t választ – Lego, Toyota, Adidas, Google drive szimbólum –, stabilitást és egyensúlyt, megbízhatóságot üzen a közönségének. Erő, profizmus és hatékonyság érzetét kelti a határozott, precíz forma, a háromszögekről ezen belül a vallásra, a tudományra, a jogra, a hatalomra asszociálunk. Nem véletlen, hogy az említett márkák főként férfiakat céloznak.

A vízszintes vonalak közösségi érzéseket és nyugalmat erősítenek a szemlélőben, a függőlegesek kisugárzása a férfias erő, olykor az agresszió. Eszerint az IBM az előbbi, a Cisco az utóbbi elveket érvényesíti.