Mészáros Lőrinc ott nyert, ahol Simicska elbukott

Nyilvánosságra hozták a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatait, Mészáros Lőrinc
Felcsút, 2013. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mészáros Lőrinc cége megnyerte azt a közbeszerzést, amely miatt Simicska Lajosét három évre eltiltották. Megnyílt a Vajna házaspár gyémántüzlete. A menekültválság miatt egyre több külföldi mondja le a magyarországi útját. Az Erste megveszi a Citibank lakossági üzletágát, a Főgáz pedig aláírta a GDF Suezzel az adásvételi szerződést. A számvevőszék szerint bajban lehet az idei költségvetés, mert az unió elkaszálta a dohányipari különadót és az az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, a kormány azonban szeretné ezeket megvédeni Brüsszelben. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. fémjelezte konzorcium nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tendert.

Ez az a pályázat, amely miatt Simicska Lajos Közgépét három évre minden magyarországi közbeszerzéstől eltiltották.

Gyémánt

Ismert hazai celebek, művészek és üzletemberek részvételével nyitották meg a budapesti Dorottya utcában a Caprice Dorottya Gyémántpalotát. Az üzlet mögött az Andy Vajna filmproducer, filmipari kormánybiztos és kaszinótulajdonos, valamint felesége, Vajna Tímea érdekeltségébe tartozó Dorottya Diamond Palace Kft. áll.

Elindult Vajnáék gyémántüzlete Forrás: Origo

Érme

Ősszel új 50 forintos érme kerül forgalomba.

A pénzekre a nemzeti emlékhelyek és a történelmi emlékhelyek közös logója kerül majd.

Az 50 forintosok hátlapján az a kettős csomó látható, ami a magyar királyi jogaron is rajta van.

Turista

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagirodáinál a menekülthelyzet miatt külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondják le magyarországi látogatásaikat. A szervezet attól tart, hogy

a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat.

Étel

Szeptember 1-jén lejárt a közétkeztetésben az új konyhatechnológiai eljárások bevezetésére és megvalósítására adott 3 éves türelmi idő, most már csak egészséges ételt szabad felszolgálni. Az ÁNTSZ ősztől már ellenőrizni is fog.

Szeptember 1-je óta már csak egészségesen lehet közétkeztetni Forrás: Thinkstock

Adásvétel

Az Erste Bank veszi meg a Citibank lakossági üzletágát.

Az ügyfélszámlák átadása legkorábban 2016 végén várható, addig a bank üzemel tovább, az ügyfeleknek nincs tennivalójuk.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. adásvételi szerződést írt alá a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról a GDF International S.A.-val.

Metró

Engedélyezi a kormány a fővárosnak, hogy hitelt vegyen fel a 3-as metró felújításához, és kezességet vállal a felvett 60 milliárd forintos kölcsönhöz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Budapest felveheti a hitelt a metrófelújításra Forrás: metrowagonmash.ru

Biztosítás

A román Astra S. A. Biztosító annak ellenére csődbe ment, hogy korábban piacvezető társaság volt Romániában. Az őt korábban alacsony kötelező biztosítási díjai miatt választó és hamarosan biztosítóváltásra kényszerülő, mintegy 160 ezer magyar autós akár jelentős díjemelkedéssel is találkozhat.

Az új szerződések a biztosítók jelenleg érvényes évközi (azaz nem kampányos) díjszabásai alapján kerülhetnek majd megkötésre,

melyek nyilván drágábbak lesznek, mint a korábban - a novemberi kampányokban - megszokott díjszintek.

Az Astra Biztosító magyarországi fióktelepénél nem köthetők újabb biztosítások, és a díjnemfizetés miatt megszűnt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket is csak más piaci szereplőnél lehet újrakötni azután, hogy a román pénzügyi felügyelet hivatalosan is közzétette a biztosító engedélyét visszavonó határozatot.

Az ügyfeleknek módjában áll kezdeményezni az Astra fióktelepénél a még nem lejárt évfordulójú (például kgfb, lakás, casco) biztosítási szerződéseknek a két fél közös megegyezésével történő, akár azonnali megszüntetését.

Az astrások közös megegyezéssel otthagyhatják a biztosítót, de valószínűleg csak drágábban tudnak új biztosítást kötni Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Adó

A számvevőszék szerint az eddigi folyamatok alapján az idei költségvetés fő számai tarthatóak. Az uniós pénzekkel viszont elmaradásban van a költségvetés, ez jelenti a legnagyobb kockázatot. Kockázatot jelent az is, hogy az Európai Bizottság az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásának esetében a progresszív díjak alkalmazását az általa indított vizsgálat befejezéséig megtiltotta.

A kormány egyébként szeretné megvédeni a dohányipari egészségügyi hozzájárulást és az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ezért még ezen a héten

megküldte hivatalos álláspontját az Európai Bizottságnak.

A két különadót még júliusban kaszálták el, mert többkulcsosak, ezért egyes cégeket helyzetbe hoznak.

GDP

A bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2015 II. negyedévében 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye bővült, a mezőgazdaságé jelentősen visszaesett, 0,6 százalékponttal csökkentette a GDP változását.