Kiárusítja egyik gyöngyszemét az orosz olajmamut

Igor Szecsin (balra), a Rosnyefty vezére és Alekszej Miller (jobbra), a Gazprom vezérigazgatója
2692190 09/04/2015 Rosneft CEO Igor Sechin, left, and Gazprom CEO Alexei Miller before the opening of the Eastern Economic Forum in Vladivostok Sergey Guneev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Tizenöt százalékos részesedést adott el a Rosznyefty az indiai ONGC-nek. A világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcége a szibériai Vankor mezőben engedett át részesedést. Az állami vezetés alatt álló vállalat az alacsony olajárak és az egyre nagyobbra rúgó adósságállomány miatt döntött az értékesítés mellett. A kínaiakkal is tárgyalnak.
Vágólapra másolva!

Az ugyancsak állami kézben tartott indiai céggel tavaly kezdődtek az egyeztetések az ügyletről. Vankor az egyik legértékesebb területe az oroszoknak, ahol csak az elmúlt évben 22 millió tonna olajat termeltek ki – közölte a Financial Times.

Jó vásárt csináltak

Az olajmező a jövőben még többet érhet, mivel a Rosznyefty jelenleg is bővíti kitermelési tevékenységét a területen,

várhatóan megduplázza a felszínre hozható mennyiséget.

A vételi árat viszont egyik fél sem hozta nyilvánosságra. A Bloombergnek annyit sikerült megtudnia, hogy az ONGC az elmúlt évben 900 millió dolláros (253 milliárd forint) ajánlatot tett, de azt nem tudni, hogy mekkora részesedés ért meg ennyit az indiai cégnek, valamint arról sincs információ, hogy alkudtak-e a vételi árból.

A Rosznyefty olajmamut egyik gyöngyszeme, a Vankor olaj- és földgázmező Krasznojarszk közelében. Forrás: RIA Novosti/Ramil Sitdikov

A kínaiak is

Az orosz cég a kínai CNPC-vel is tárgyalásokat folytat közel egy éve további területek értékesítéséről Vankorban, de a kínaiakkal mindez idáig nem sikerült megegyezniük, mivel a zuhanó olajár és az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók bonyolították a helyzetet.

Ugyanakkor más tárgyalások elég intenzív szakaszba értek, hiszen csaknem 10 százalékos részesedést vásárol a Jamal elnevezésű cseppfolyósított földgázkitermelő megaprojektben a kínai Selyemút Alap az orosz Novatektől - jelentették be pénteken Pekingben. Először augusztusban tárgyaltak az 1,4 milliárd dolláros üzletről. A Jamal a Kara-tengerbe nyúló félsziget Északnyugat-Szibériában, amely alatt Oroszország legnagyobb földgázmezői találhatók. A projektben a Novateknek 60 százalékos részesedése van, a francia Total és a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, a CNPC 20-20 százalékkal rendelkezik.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök Forrás: EYEPRESS NEWS

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlétében a Gazprom orosz energetikai cég és a CNPC képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá az orosz Távol-Keletről Kínába irányuló földgázszállításokról. Az orosz óriás olajvállalat, a Rosznyefty pedig egyrészt a ChemChina kínai állami vegyipari vállalatban kíván 30 százalékos részesedéshez jutni, másrészt ajánlatot tett a kínai Sinopec-kel közösen a Jurubcseno-Tohomszkoje olajlelőhely közös kitermelésére.

A Sinopec, Ázsia egyik legnagyobb olajfinomító és petrokémiai konszernje stratégiai befektetési megállapodást kötött arról, hogy részesedést kíván szerezni a Szibur gázfeldolgozó és petrokémiai holdingban.

A China Daily újság az egyre intenzívebbé váló kínai-orosz energiaügyi együttműködést illusztrálva utalt rá, a Gazprom és a CNPC tavaly egy 30 évre szóló, 400 milliárd dollár értékű szerződést kötött évi 38 millió köbméter földgáz Kínába szállításáról 2018-tól, az úgynevezett keleti útvonalon. Egy idén májusban szentesített megállapodás pedig azt biztosítja, hogy a nyugati gázszállítási útvonalon évente 30 millió köbméter földgáz érkezhessen Kínába. Amint a szállítások mindkét vonalon beindulnak, Kína lesz az orosz földgáz legnagyobb felhasználója. (MTI)

Ellehetetlenülnek

Egyre több piaci szereplőt visel meg az alacsony olajár. Oroszország a szegmens több érdekeltjével karöltve igyekszik nyomást gyakorolni Szaúd-Arábiára, az OPEC tagok legnagyobb kitermelőjére, hogy elsőként mutasson példát a kínálat visszafogásában.

Ha 20 dollár alá bukik is be az olaj árfolyama, akkor sem lép egyedül a közel-keleti olajnagyhatalom. Az Egyesült Államokra vár,

hogy ők is csökkentsék a kitermelt mennyiséget – véli Richard Hastings, a Global Hunter Securities vezető elemzője. Az idegölő egymás fölé licitálás akár jövő év tavaszáig is elhúzódhat.

Izgalmas kereskedési napokat él át az olajpiac. Forrás: Investing.com

Kiszámíthatatlan árfolyam

Izgalmas kereskedési napokat él át az olajpiac, hisz augusztus vége még arról szólt, hogy óriási menetelés közepette, 3 nap alatt közel 20 százalékot emelkedett a WTI típusú olaj jegyzése, egészen 49 dollárig szaladva. Szeptember első napján viszont már 7,7 százalékot csúszott vissza a határidős jegyzés, mégpedig 45,40 dollár közelében zárva a napot. Jelenleg 46 dollár körül zajlik az adásvétel.