A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagirodáinál a menekülthelyzet miatt külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondják le magyarországi látogatásaikat. A szervezet attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat.

Közölték, hogy a MUISZ az utazási irodák nevében ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult, hogy a külföldi országokban megjelenő hírek mellett tudatosítsák: Budapest turizmusát nem befolyásolja a menekülthelyzet, és Magyarország változatlanul biztonságos úti cél.

A menekültek mellett is biztonságos úti cél MagyarországForrás: Csanádi Márton - Origo

Levelükben azt írták, hogy határozott és gyors kommunikáció segítségével el lehet kerülni az élénkülő beutazó turizmus jelentős visszaesését,ellenkező esetben Magyarország jelentős nemzetgazdasági bevételtől eshet el.

Még több lemondás érkezhet

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke elmondta: van olyan utazási iroda, ahol a jellemzően napi 50 egyéni foglalás helyett az utóbbi két napban csak 4-6 érkezett,a csoportok pedig a tervezett létszámnál kevesebb fővel érkeznek, mivel sokan nem mernek ideutazni.

Hozzátette, hogy eddig jellemzően a szeptember elején-közepén esedékes utakat törölték, de volt már októberi, nagy létszámú csoportlemondás is. Van olyan tagiroda, amely jelezte, hogy Hegyeshalomról nem tudnak továbbjönni vonattal a Bécsből érkező vendégei. Egyelőre csak néhány iroda jelezte a problémát, de attól tartanak, hogy a következő napokban ennél több lemondás érkezhet - mondta.

Sorra mondják vissza foglalásaikat a külföldiekForrás: Szabó Gábor


A fő probléma az, hogy a külföldi sajtóban folyamatosan sokkoló képek jelennek meg a magyarországi helyzetről, és ez már önmagában elriasztja a turistákat attól, hogy Magyarországra jöjjenek, függetlenül attól, hogy repülővel, vonattal, autóval vagy hajóval érkeznének - mondta, hozzátéve: további tapasztalat, hogy a Keleti pályaudvar környéki szállodákból azonnal szeretnének átköltözni a vendégek más hotelekbe.

Erdei Bálint szerint, mivel az első jelzések csütörtökön érkeztek, a várható bevételkiesés összegét még nagyon nehéz megállapítani.

A külföldi partnerirodák folyamatosan érdeklődnek a hazai utazási irodáknál a magyarországi helyzetről, akik igyekeznek megnyugtatni őket arról, hogy a turisták nincsenek veszélyben sem Budapesten, sem az ország többi pontján - mondta.