A MÁV változtatott a nemzetközi jegyek árának visszatérítésére vonatkozó szabályozáson. Az új szabályok szerint értékhatár nélkül, készpénzben visszafizetik a fel nem használt nemzetközi jegyek teljes árát. Így már azok a menekültek is vissza tudják váltani a jegyüket, akik nem tudtak elutazni. A MÁV az után változtatott a szabályokon, hogy az Origo cikkére reagálva Lázár János korrektségre szólította fel.

A MÁV-START Zrt. pénztári folyamatainak átalakításával 2015. szeptember 4-én 10 órától értékhatár nélkül lehetővé teszi a fel nem használt nemzetközi menetjegyek azonnali visszatérítését. A menetjegyek visszatérítése során a vasúttársaság kezelési költséget nem számít fel, a menetjegyek értékét forintban fizeti ki, tájékoztat közleményében a vasúttársaság. 

Előfordulhat, hogy elfogy a pénz

A pénztárak az esetlegesen megnövekvő igényre felkészültek, azonban átmenetileg előfordulhat a kifizetés felfüggesztése, amíg a szükséges készpénz biztosítása ismételten megtörténik. 

Az online és bankkártyával megvásárolt menetjegyek azonnali, készpénzes visszatérítése a vonatkozó nemzetközi pénzügyi szabályozás alapján nem lehetséges.

Kijelölt ablakban 

A visszatérítés a MÁV-START Zrt. valamennyi nemzetközi pénztárában lehetséges. Azok, akik a szigorított menetjegyváltási szabályok bevezetése előtt, úti okmány nélkül váltották meg menetjegyüket, a Keleti pályaudvar régi nemzetközi pénztárának erre kijelölt ablakában kérhetik menetjegyük árának visszafizetését. 

A menekültek korábban nem tudták visszaváltani a jegyüketFotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek nem tudták visszaváltani

Az Origo írta meg, hogy mielőtt a MÁV változtatott a szabályokon, szinte esélytelen volt, hogy a pénzéhez jusson az a menekült, akinek volt ugyan vonatjegye, de nem tudott vele elutazni, ezért vissza szerette volna váltani. 

Szerdán a menekülteket már csak akkor engedték be a rendőrök a Keletibe, ha volt érvényes úti okmányuk vízummal. Sokuk még akkor vásárolt jegyet, amikor ez nem volt feltétel a pénztáraknál. 

A MÁV szerint nem az ő hibájuk

A 40 eurónál olcsóbb jegyek árának 80 százalékát fizette vissza a MÁV (20 százalékot kezelési költségként levont). A 40 eurónál drágább jegyek árát (és a menekültek által preferált nyugat-európai célpontok jegyei jellemzően ilyenek) csak bankszámlára utalta a vasúttársaság, ráadásul a visszatérítés igényléséhez egy űrlapot kellett kitölteni, amihez csak magyar és angol nyelvű tájékoztató tartozott. 

A MÁV akkor az Origónak azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi jegyekre vonatkozó nemzetközi egyezmény miatt volt ilyen bonyolult az ügymenet. A menekültek pedig nem a vasúttársaság, hanem a rendőri intézkedés miatt nem fértek hozzá a nemzetközi pénztárakhoz és az ügyfélszolgálatokhoz, ahol egyáltalán kezdeményezni tudták volna a visszatérítést.

A MÁV változtatott a szabályokon, pedig korábban nemzetközi egyezményekre hivatkozottFotó: Csanádi Márton - Origo

Lázár János odaszólt 

Cikkünket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is olvasta, a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a MÁV-nak korrektül kell eljárnia, a tájékoztatást és a jegykezelést illetően is. 

Pénteken aztán kiadta a MÁV azt a közleményt, amelyben nyilvánosságra hozták, hogy értékhatár nélkül és készpénzért visszaváltják a nemzetközi jegyeket.