Az államadósság egyre nagyobb részét állja a lakosság

2015.09.07. 11:49

114 milliárd forinttal nőtt augusztusban a lakossági állampapír állomány, ezzel a forintban kibocsátott lakossági állampapírok teljes mennyisége meghaladta a 3105 milliárd forintot. A Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel együtt a teljes mennyiség megközelíti a 4000 milliárd forintot, tájékoztat közleményében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Inkább belföldi forrásból

A lakossági értékesítésnél alapvető, hogy évről-évre új forrást tudjon az ÁKK bevonni a költségvetés finanszírozására, írja a szervezet. Emellett a belföldi kisbefektetők növekvő részesedése kompenzálja a csökkenő külföldi részvételt és biztosítja a több-lábon állást, mellyel jelentősen biztonságosabbá teszi a finanszírozást. Az ÁKK célja, hogy egyre inkább belföldi forrásból finanszírozza a lejáró devizaadósság minél nagyobb hányadát, írják. A devizaadósság csökkentése érdekében tett lépések megtételéhez elengedhetetlen a lakossági részarány növelése.

Az éves hiány nagy része megvan

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója még június elején azt nyilatkozta, az éves költségvetési hiány uniós transzferekkel csökkentett mértékének, azaz 500 milliárd forintnak a 80 százalékát már megfinanszírozta a lakosság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK