A vasárnapi boltzár üldözhette el a Tescót Dél-Koreából

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Kivonul a Tesco Dél-Koreából. A cég költségcsökkentéssel és racionalizálással indokolta a leépítést, a Financial Times szerint a dél-koreai kiszámíthatatlan szabályozási környezet, például a 2012-ben bevezetett vasárnapi boltzár állhat a döntés hátterében.
Vágólapra másolva!

Eladja dél-koreai üzlethálózatát a Tesco. A legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat szeptember 7-én, hétfőn jelentette be döntését a Londoni Értéktőzsdén. A cég egy nemzetközi pénzügyi befektetési társasággal jutott - egyelőre feltételes, a versenyfelügyeleti hatóságok döntésétől is függő - megállapodásra a Dél-Koreában Homeplus néven bevezetett, a Samsung-csoporttal vegyesvállalati formában létrehozott érdekeltség eladásáról.

Másfél ezer milliárd forint

A Tesco a hétfői londoni bejelentés szerint valamivel több mint 4 milliárd font készpénzért adja el a befektetési társaságnak a dél-koreai hálózatot. Előzetes becslése szerint az adózás és a tranzakciós költségek utáni nettó árbevétel 3,35 milliárd font (1440 milliárd forint) körül lesz.

Vasárnapi boltzár

A Tesco hivatalos hétfői közleménye a dél-koreai üzletág eladását a cég versenyképességének helyreállítását és adósságterheinek csökkentését célzó stratégiai programmal hozza összefüggésbe. A Financial Times londoni gazdasági napilap online kiadásának hétfői értékelése szerint azonban a Tesco egyébként pénzügyileg sikeres dél-koreai tevékenységének felszámolásában az egyik fő tényező a kiszámíthatatlan dél-koreai szabályozási környezet volt.

A kiszámíthatatlanság miatt távozhat a Tesco Dél-Koreából Fotó: Bielik István - Origo

A lap szerint ennek egyik példája volt, amikor a dél-koreai parlament - a szupermarket-hálózatok terjeszkedésétől saját üzletmenetüket féltő kisbolt-tulajdonosok panaszaira reagálva - 2012-ben

törvényben kötelezte a nagy szupermarketláncokat, hogy üzleteiket minden második vasárnap tartsák zárva.

Másokat megtart

A dél-koreai érdekeltség eladási terveiről szóló hétfői londoni bejelentésben a Tesco hangsúlyozta, hogy továbbra is fenntartja azokat az erőteljes délkelet-ázsiai üzleti érdekeltségeit, amelyeknek hosszú távú növekedési kilátásai jók, és ugyanez érvényes a nagy-britanniai, az írországi és az európai érdekeltségekre.

Gazdálkodási fordulat

A Tesco a tavalyi pénzügyi évét évszázados történetének eddigi legrosszabb eredményével zárta: a vállalat a vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (csaknem 2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014-2015-ről. A Tesco vezérigazgatója,

Dave Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg.

Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

Elszámolták magukat

A Tesco - a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálattal súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött. A cég tavaly október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (115 milliárd forinttal) becsülte túl.

A Tesco átfogó vizsgálatot indított a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecsléseket, emellett

a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) bűnügyi eljárást is indított a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

Regionális központ

A Tesco nemrégiben közölte, hogy Közép-Európában jórészt befejeződött az eddig országonként fenntartott vállalatvezetési csoportok egyesítése egyetlen regionális vezetési központtá. A cég ettől jelentős megtakarítást vár, és közleménye szerint ezt fogyasztói termékkínálatának fejlesztésére fordítja.