Egy román ment bele a kocsimba Ausztriában. Kifizetik a károm?

kgfb, gépjármű kötelező felelősség-biztosítás, baleset, helyszínelők dolgoznak egy baleset helyszínén  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Vágólapra másolva!
Magyarországon is megkaphatja a pénzét, aki külföldön szenved balesetet. Az sem akadály, ha a károkozó a csődbe ment román Astra biztosító ügyfele.
Vágólapra másolva!

Olvasónk Ausztiában balesetezett. Rám már akkor szívroham jönne, ha egy kamion állna a családi kocsiba, de ő csak akkor pánikolt be, amikor megtudta, hogy a vétkes biztosítója a román Astra. Ez az a biztosító, amelyik augusztus végén csődbe ment.

M1 kamion autópálya Forrás: Tevan Imre - Origo

Külföldön is el lehet kezdeni a kárredezést, de ez időigényes. Ha pedig pereskedésre kerül sor, akkor az idő mellett pénzükből is jó sokat veszíthetünk. A MABISZ-tól tudtuk meg, hogy ilyenkor sem vészes az ügyintézés. A magyar károsultakra nézve a szabályozás nem változott és nem is változik az Astra helyzetétől függetlenül.

Külföldön még fontosabb, hogy rendben legyen minden papír

Egy hasonló esetnél még inkább fontos, hogy észnél legyünk a balesetnél. A pénzünkhöz akkor juthatunk hozzá könnyedén, ha igazolni tudjuk a másik felelősségét. A költséges pereskedés elkerülhetjük, ha a rendőröket is hívjuk.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Ha igazoljuk, hogy a másik felelőssége volt a baleset, akkor

a kártérítési igényt Magyarországon is érvényesíthetjük a MABISZ segítségével,

de akár a baleset országában a baleset helye szerinti Zöldkártya Iroda (Nemzeti Iroda) segítségével.

A MABISZ szerint ilyenkor Romániában közvetlenül az Astrával (ha a felszámolást kimondják, akkor az Astra felszámolójával) szemben vagy közvetlenül a károkozóval szemben lehetne érvényesíteni.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ez szerintük is időigényes és költséges is lehet, ha a peren kívüli nem tudunk megállapodni. Az eljárást ráadásul románul folytatják le és a károsultnak a jogerős ítéletig minden költséget (kárfelvétel, ügyvédi költségek stb.) saját magának kell viselnie.

Itthon magyarul megy minden

Ha a károsult a MABISZ-nál jelenti be a kárát (ezt megteheti postán vagy e-mailben), megadva az eset azonosításához szükséges adatokat és csatolva a baleset körülményeire és a felelősség megállapítására vonatkozó igazolásokat, akkor

az ügy magyar nyelven folyik.

A MABISZ felveszi a kapcsolatot a károsulttal, és szükség esetén intézkedik a sérült gépjármű szemléjéről is.

Forrás: MTI/Vajda János

Mindent elintéznek helyettünk

A MABISZ felveszi a kapcsolatot az Astrával, a felszámolás megkezdése után pedig vagy a román Kártalanítási Szervezet vagy a román Garancia Alappal tárgyal. Annak utasításai alapján kezeli, rendezi az ügyet, fizeti az általa jóváhagyott kártérítést. A baleset körülményei, a felelősség és a kár nagysága megállapítására nézve a baleset helye szerinti jog az irányadó, a döntés azonban a román partner kezében van.

A román álláspontot tehát minden esetben meg kell várni.

A románok döntésének felülbírálatára a MABISZ-nak nincs lehetősége.

Romániában még rosszabb a helyzet

Ha Románia területén történt a kár, akkor annyi a különbség, hogy a szemle költségeit a magyar károsultnak kell fizetnie, ráadásul a román jog szerint ezt nem is kapja vissza.