Az államtitkár ellentmond magának

vasárnapi zárva tartás, bolt, vasárnap, nyitva tartás címlapi
Vágólapra másolva!
Tállai András szerint a vasárnapi boltzár bevezetésének legfőbb célja nem a multik háttérbe szorítása volt, ugyanakkor azt mondta, kedvező helyzetet teremt a kis, családi vállalkozásoknak. Az államtitkár szerint az Országos Kereskedelmi Szövetség elismeri a vasárnapi boltzár kedvező hatásait, a szervezet főtitkára szerint a kormánynak nem sikerült átterelni a forgalmat a kisebb üzeletekbe. Tállai András szerint egy év alatt 4400-zal nőtt a kiskereskedelemben dolgozók száma, a KSH adatai szerint februárról májusra 4000-rel csökkent a kereskedelemben dolgozók száma.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi pihenőnap bevezetésének legfőbb célja a kereskedelemben dolgozók érdekeinek védelme volt, és a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben

nem a multinacionális cégek háttérbe szorítása

- közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. A szabályozás ugyanakkor lehetővé teszi, mondta Tállai András, hogy a 200 négyzetméternél kisebb, családi alapon működő üzletek vasárnap is kinyissanak, ez pedig

kedvező helyzetet teremt minden magyar kiskereskedőnek, erősödnek a családi vállalkozások

- tette hozzá az államtitkár.

Egyező vélemények?

Tállai András szerint a kedvező folyamatokról mára egyező véleménnyel vannak a kormány mellett elemzők, áruházláncok, hírportálok, és az Országos Kereskedelmi Szövetség is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az 53. közgazdász vándorgyűlésen azt mondta, írja a Napi.hu, piacot akart elvenni a kormány a multiktól, ezért vezette be - az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelése és a veszteség "betiltása" után - a vasárnapi nyitva tartás tilalmát,

de az a szándéka, hogy mindezzel átterelje a forgalmat a piac kisebb szereplői felé, nem valósult meg.

Miért nagyobb a forgalom?

Az államtitkár szerint felesleges ismét a pihenőnap negatív hatásaival riogatni a közvéleményt, ugyanis a számok egyértelmű növekedést mutatnak, az intézkedés nem okozott károkat a kiskereskedelemben. Az üzletek mellett az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró családok is alkalmazkodtak az intézkedéshez, júliusban 7 százalékkal erősödött a kiskereskedelmi forgalom, ezzel sorozatban 25. hónapja bővül az ágazat.

Vámos György szerint a KSH adatai ellentmondást tükröznek, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése rendre kürülbelül duplája annak, mint amennyivel a fogyasztási kiadások bővülnek.

(A második negyedévben a fogyasztási kiadások év/év alapon 2,1 százalékkal nőttek az első negyedévben mért 3,4 százalék után, míg a kiskereskedelmi forgalom bővülése 5,2 százalékot tett ki. Ennek egyik magyarázata a módszertani különbség lehet: a fogyasztási kiadások tartalmazzák ugyanis a fekete forgalomban elköltött forintokat is, eközben a hivatalos kiskerstatisztikát az online kasszák miatti fehéredés is javítja.

Az államtitkár szerint a kisboltok előnybe hozása nem egyenlő a nagyok háttérbe szorításával Fotó: Marton Szilvia - Origo

Többen dolgoznak vagy kevesebben?

Tállai András szerint forgalomnövekedés a foglalkoztatottak számának emelkedését is segítette, egy év alatt 4400-zal nőtt a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan a betöltetlen álláshelyek száma meghaladja az 5500-at - emelte ki az államtitkár.

A KSH adatai szerint áprilisra több mint kétezer fővel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben, májusban pedig csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek.