Infláció nincs, sok dologért mégis többet kell fizetni

tankolás benzin üzemanyag olaj autó
Szerdától 2 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik.
Vágólapra másolva!
Augusztusban az előző év azonos időszakához képest változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal. A legnagyobb mértékben a krumpli, a zöldség, a gyümölcs, a szeszes italok, a dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt, 2014. augusztushoz viszonyítva átlagukat tekintve a fogyasztói árak nem változtak, derül ki a KSH tájékoztatójából.

Ami drágult

Az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül többek között

nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (17,2 százalék), az étolaj (7,7 százalék) és a tojás (5,9 százalék) ára,

csökkent a cukoré (9,0 százalék), a tejé (11,2 százalék), a sajté (10,9 százalék), valamint a liszté (4,9 százalék). A szeszes italok, dohányáruk 3,9 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 5,6 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,3 százalékkal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.

Ami olcsóbb lett

A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 4,5, ezen belül

a járműüzemanyagokért 11,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az üzemanyagok olcsóbbak lettek Forrás: Getty Images/2008 /Cameron Spencer

Egy hónap alatt

Egy hónap alatt, 2015. júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,3 százalékos árcsökkenésének következményeként. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára nem változott az előző hónaphoz képest. A szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatások 1,1 százalékkal.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára nem változott.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az egyéb cikkek ára átlagosan 2,5 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,5 százalékkal.

Idén csökkent

2015. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak.