Drágulást hoz majd a Jézuska

tankolás olaj fogyasztás dollár autó
Vágólapra másolva!
Fokozatosan gyorsulhat az infláció Magyarországon, a friss adat - miszerint a fogyasztói árak nem változtak augusztusban az egy évvel korábbihoz képest - alapján azonban nem változtak az alapfolyamatok, így az idén 0,2 százalékos átlagos inflációra számít az Erste, a Takarékbank és az ING makroelemzője egyaránt.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember 8-án, kedden közölte: augusztusban az egy évvel korábbihoz képest nem változott a fogyasztói árak átlagos szintje, júliushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak.

Decemberben két százalék közelében

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapban még 0 százalék közelében maradhat az infláció a tavalyinál lényegesen alacsonyabb üzemanyagárak miatt, majd bázishatások miatt októberben 1 százalék,

decemberben 2 százalék közelébe emelkedhet az árak növekedési üteme,

így az idén 0,2 százalékos átlagos inflációra számít. Hozzátette: jövőre 2,4 százalékos lehet az átlagos infláció, amire a sertéshús áfájának csökkentése minimális lefelé mutató kockázatot jelent. Suppan Gergely szerint mivel az infláció középtávon továbbra sem éri el a 3 százalékot - a jövő év végi várakozásuk 2,7 százalék -, a jegybank tartósan alacsonyan tarthatja az alapkamatot, így legkorábban jövő ősszel számít kisebb kamatemelésre.

Drágulni fognak az élelmiszerek

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzői hangsúlyozták: az újra meredeken zuhanó üzemanyagárak megállították az infláció gyorsulását, hiszen éves összevetésben változatlan szinten maradt az árszínvonal augusztusban. Véleményük szerint nem látunk újra deflációt idén Magyarországon, hiszen az év hátralévő részében fokozatosan gyorsulhat az infláció és decemberre akár elérheti a 2 százalékot is, az idei éves átlag 0,2 százalék lehet.

Tavaly augusztushoz képest drágultak az élelmiszerek, a szeszes italok és dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások. Ezzel szemben olcsóbbá váltak a ruházkodási cikkek, illetve az üzemanyagárak - ismertetik.

A feldolgozatlan élelmiszerek - zöldségek és gyümölcsök - drágulása egyelőre még nem gyűrűzött be a feldolgozott élelmiszerek árába, így ennek a termékcsoportnak a drágulására lehet számítani az őszi, illetve téli hónapokban

- mutatnak rá.

Az Erste elemzői szerint az MNB szeptember végi inflációs jelentésében csökkenti mind a GDP-re, mind pedig az inflációra vonatkozó előrejelzését, így az alapkamat 1,35 százalékon tartását várják.

Az üzemanyagárak húzták le

Balatoni András, az ING vezető elemzője kifejtette:

jelentősen zuhantak az üzemanyagárak augusztusban, ezért maradt változatlan a fogyasztóiár-színvonal

az előző év azonos időszakához képest, júliushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,6 százalékkal csökkent. Szeptember-októberben ismét pozitív indexeket fogunk látni, ha az olajár emelkedik az év végére 1 százalék fölé is emelkedhet a mutató, az éves átlag 0,2 százalék lehet - mondta. Kitért arra, hogy az alapvető inflációs folyamatokat jelző maginflációs mutató továbbra is stabil.

Az üzemanyagárak húzták le az inflációt Forrás: Origo

Megfelel a tárca várakozásainak

Az NGM az adatokat kommentálva közölte: az árak alakulásban főként a harmadik rezsicsökkentés és az olajárak esése a meghatározó. A mérsékelt inflációs környezet a gazdaság minden szereplőjének, így a bérből és nyugdíjból élőknek, valamint a vállalkozásoknak is kedvező - írták.
Az év egészében a konvergenciaprogramban közölt 0 százalék körül alakulhat az infláció, az eddigi adatok megfelelnek a tárca várakozásainak.