Diplomatának adta ki magát a csaló

hegyi wellness
Le Chardon Bedroom Edzell
Vágólapra másolva!
Két éve tartóztatták le a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói a magát nagykövetségi alkalmazottnak kiadó férfit, aki társaival együtt csaknem félmilliárd forint áfát csalt el. Most a pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal továbbították az ügyet a Hajdú-Bihar megyei Főügyészségre.
Vágólapra másolva!

Egy áldiplomata által irányított bűnszervezet Szlovákiából nagy mennyiségben szerzett be élelmiszereket; főként étolajat, lisztet, csirkehúst, de energiaital és mosópor is volt a szállítmányokban. Az áruk egy részét magyar és szlovák cégeken átfuttatva, külföldi értékesítés látszatát keltve, valójában hazai nagyáruházaknak szállították le. Az ügyletekhez használt cégek hamis adatokkal tettek adóbevallást, továbbá az irányító valótlan költségszámlákkal bevételei után fizetendő adóját is csökkentette. Így mintegy félmilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek, írja közleményében a NAV.

32 helyszínen

A rajtaütés napján egyszerre 32 helyszínen tartottak házkutatásokat.

A pénzügyi nyomozók luxusautókat, cukorcsomagoló gépsort, tehergépkocsi szerelvényt és 42 tonna kristálycukrot foglaltak le.

A sikeres akció révén, illetve a NAV adóellenőreinek és pénzügyi nyomozóinak közös munkájával további 71 millió forint jogosulatlan áfa-kiutalást sikerült megakadályozni.

Wellness helyett börtön

A bűnbanda irányítója hamis diplomata útlevelét lobogtatva próbálta akadályozni a nyomozók munkáját és

letartóztatása esetére külön wellness-szállodai elhelyezést kért.

A bíróság nem méltányolta az áldiplomata kérését, és wellness szálló helyett a debreceni Büntetés-végrehajtási Intézetet jelölte ki a férfi és két társa számára előzetes letartóztatásra.

Wellness-szálló helyett börtönbe vitték a nyomozók Forrás: Le Chardon Mountain Lodges

20 évet kaphatnak

A NAV pénzügyi nyomozói a három vezetőn kívül további hat gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbították a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek. Az elkövetők akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.