Warren Buffett egyáltalán nem izgul Kína miatt

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
Míg a befektetők nagyrésze ideges és azt kérdezgeti, vajon hová tűnt a józan ész a részvénypiacokról, egy valaki tökéletesen nyugodt és még növekedést is vár. Warren Buffett, az omahai bölcs elmondja, miért nem aggódik. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek tőzsdei megcsuszamlásai a legtöbb ismert és elismert nagy befektetőt megingatták, sokan aggódnak a jövő miatt, Warren Buffett azonban nincs közöttük. A Berkshire Hathaway 85 éves, milliárdos elnök-vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy

Hová tűnt a józan ész?

Hétfőn az Omega Advisors hedge-fund menedzsere, Leon Cooperman azon lamentált, hogy a számítógépek által vezérelt kereskedési programok megemelték a volatilitást és elijesztették a kisbefektetőket. Cooperman szerint a piaci fundamentumok a fejük tetejére fordultak.

Kereskedők a New York-i tőzsdén Forrás: AFP/Spencer Platt

„Amikor én kezdtem a szakmát, és amikor Warren Buffett is kezdte, akkoriban, ha valaminek lement az ára, akkor minél többet akartunk belőle” - mondta. "A jelenlegi piaci környezetben azonban akkor akarunk minél többet egy részvényből, ha felmegy az ára, és akkor adunk el, amikor veszít az értékéből. Ennek semmi köze a józan észhez!" - fakadt ki Cooperman.

A változékonyság a piacok velejárója

Aki jól ismeri Warren Buffett befektetési filozófiáját, jól tudja, hogy a guru fittyet hány a volatilitás miatti aggodalomakra, okozza azt a gépi kereskedés vagy bármi más.

Szeretem az ilyen időszakot, mert ilyenkor lehet jó részvényeket jóval olcsóbban megvenni

- vallja az omahai bölcs.

"Előfordul, hogy a piacok olyan változékonnyá válnak, mint most, máskor meg olyan unalmasak, hogy akár el is lehet aludni mellettük. A fontos azonban az, hogy 5-10 év múlva hol fognak tartani az árak, és biztos vagyok benne, hogy tíz év múlva jelentősen magasabb szinten állnak majd. Ilyen szempontból nem érdekel, hogy menet közben milyen kilengések vannak, csak a végeredmény számít” – idézi az omahai bölcset a Marketwatch.

Kína újra növekedni fog

Warren Buffett Kínával kapcsolatban sem aggódik túlzottan,

a veterán befektető továbbra is felfelé várja az ottani tőzsdét.

Jelenleg nem csak nyitott pozíciói vannak, hanem a Berkshire Hathawayen keresztül gyárai is ott, ráadásul további projektötletek is állandóan terítéken vannak.

A Bloombergnek azt mondta, hogy Kínának hosszú utat kell még megtennie, de mindenképpen növekedést vár.

Pedig, ahogy arról az Investoron is beszámoltunk, a kínai gazdaság még csak közelében sincs a talpraállásnak, a kínai állam erőből próbálja megoldani a szétcsúszott részvénypiaci helyzetet. Ráadásul, a fekete hétfőnek is nevezett tőzsdei zuhanás alkalmával maga Buffett is jelentőset bukott: 2,6 milliárd dollárral lett "szegényebb".

Warren Buffett nem aggódik Forrás: AFP/Bill Pugliano

Csak pöfög a gazdaság

Buffett megosztotta a várva várt Fed-kamatemelésről szóló véleményét is: szerinte egy lassú emelésre szükség van, de ezt is csak óvatosan szabad megtenni, mivel az Európai Központi Bank még mindig laza monetáris politikát folytat. Éppen ezért ha az USA előre szalad a kamatemelésben Európához képest, akkor az súlyos súlyos csapást mérne az amerikai exportőrökre.

Mindemellett Buffett kiemelte, hogy soha sem volt olyan befektetése, amely a Fed döntéseihez szorosan kapcsolódott volna. Hozzátette,

az amerikai gazdaság most elpöfög a 2-2,5 százalékos növekedési szinten, ami nem egy rossz szint, de nem is túl virágzó.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban ismét kifejezte támogatását a demokraták és Hillary Clinton iránt, de hozzátette, hogy kihívója, Bernie Sanders jelenlegi vermonti demokrata szenátor figyelemre méltó kampányt folytat, hisz csak a saját programjára koncentrál, és nem megy bele semmilyen lejárató kampányokba.

Buffett ugyanakkor a republikánusok versenyében támogatja Donald Trumpot, Ben Carsont és Carly Fiorinát is, a versenyen szerinte látszik, hogy a választók elégedetlenek a washingtoni politika és média működésével.

Konkrét részvényekről

A világ harmadik leggazdagabb embere elmondta, hogy cége, a Berkshire Hathaway a harmadik negyedév során tovább növelte az IBM-ben eddig meglévő tulajdonrészét (az interjú hatására további 2 százalékkal emelkedett a részvény). Buffett támogatásáról biztosította Brian Moynihant, a Bank of America vezérét, aki - szerinte - kihúzta a bankot a nagy bajból.