Bukhatja nagy húzását a Yahoo

2015.09.09. 19:07

Az internetes óriás eddig arra játszott, hogy sikerül egy adómentes megoldással egy másik cégbe áttenni az Alibabában birtokolt részvénycsomagját, most azonban úgy tűnik, az amerikai adózási szabályok teljesen átírják a terveit. 

Kétségessé vált, hogy a Yahoo át tudja-e menteni Alibaba részesedését egy másik cégbe, mivel jelenleg úgy néz ki, hogy az ügylet értékének felét elvinnék az adók – írja a Marketwatch. Ez azért különösen aggasztó, mert az Alibaba részvények már így is jelentősen leértékelődtek a tavaly novemberi csúcspontjukhoz képest.

Felmerült egy apró akadály

Most úgy tűnik, hogy 

a Yahoo nem kapta meg az adómentes státuszt a tranzakcióhoz

az amerikai adóhatóságtól, bár az intézet nem jelentette ki, hogy az Aabaco adóalany lesz-e. A Yahoo a negyedik negyedévre tervezte a nem egyértelmű hatású ügyletet, így azonban lehetséges, hogy a vállalat az egész lépést átgondolja, de tovább próbálkozhat az adómentes cég megteremtésével.

A Yahoo részvények ármozgása az elmúlt egy évbenForrás: Investing.com

Mi is ez a spinoff?

Az internetes óriás januárban jelentette be, az elsőre izgalmasan hangzó átszervezést, amely szerint adómentesen, úgynevezett spinoff megoldással egy külön cégbe mentené át a még megmaradt Alibaba kínai online kereskedőházba befektetett részesedését. A Yahoo-nak mintegy 23 milliárd dollárnyi részesedése van az Alibabában (ez Yahoo részvényenként 25 dollárt tesz ki, míg a jelenlegi árfolyam 31-32 dollár), a Yahoo mostani piaci értéke pedig 29 milliárd dollár, így a befektetőknek nagyon nem mindegy, hogy milyen feltételekkel zajlik le a tranzakció. Ha a 45 százalékos adókulcsot vesszük alapul, akkor kb. 10 milliárd dollárt kellene kifizetni adóként.

Mindenesetre amióta a Yahoo január végén bejelentette a spinoff terveit, az Alibaba részesedés akkori közel 40 milliárd dolláros értéke mostanra 23-25 milliárd dollárra olvadt.

Az Alibaba részvények ármozgása a tavaly szeptemberi bevezetés ótaForrás: Investing.com

Titkolózás

A Yahoo már egy hete tudja az adóhatóság (IRS) döntését, mégis csak amerikai idő szerint kedd este, a spinoff tervekkel együtt hozta csak nyilvánosságra. A Yahoo nem adott ki sajtóközleményt, helyette az amerikai tőzsdefelügyeletre (Securities and Exchange Commission) hagyta a hír közlését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK