A Huawei Technologies Hungary rendszerszállítóként, az Antenna Hungária Zrt. generálkivitelezőként vehet részt az MVM Magyar Villamos Művek leányvállalata, az MVM NET Zrt. LTE450 technológiára épülő országos lefedettségű hálózatának kiépítésében - közölte az MVM NET Zrt.

A hálózat elsősorban a kormányzati célú távközlési igényeket szolgálja ki, létrehozása nagymértékben hozzájárul a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez Magyarországon. A rendszerszállító és a generálkivitelező partnereket versenyeztetési eljárás keretében, több jelentkező közül választották ki.

Már most 30 százalékos a lefedettsége

A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) üzemeltetésével 2012. óta az MVM NET végzi a kormányzati célú távközlési szolgáltatást. A korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú optikai gerinchálózat mobil technológiával is kiegészül. Az MVM NET által életre hívott hálózat már most több mint 30 százalékos országos lefedettséggel rendelkezik.

Forrás: AFP/Getty Images/John W. Adkisson


Közölték, hogy a rendszer több sikeres tesztelésen átesett és számos kormányzati célú alkalmazásra használják is próba üzemmódban. A teljes hálózati készültséget - a frekvenciahasználati szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget - a hálózat várhatóan 2016 márciusában érheti el. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 1,5 év helyett a teljes hálózat 8 hónap alatt készülhet el.

A Magyarországon most kiépülő technológia valódi innovációnak számít, hiszen ilyen fejlett 4G hálózat eddig még nem épült Európában."Az LTE MIMO típusú technológia ugyanis forradalmasítja a jelátvitelt és a korábbiaknál is jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül.

12,8 milliárdos projekt

A kormányzati célokkal összhangban, a nemzeti tulajdonban lévő távközlési cég szolgálja majd ki a gépek közti kommunikációra vonatkozó kormányzati igényeket, valamint lehetővé teszi az okos mérési szolgáltatások létrejöttét. A 450 megahertzes frekvencia tartomány egyik legnagyobb előnye, hogy a magasabb frekvencia tartományokhoz képest lényegesen kevesebb bázisállomással teszi lehetővé a teljes országos szolgáltatási lefedettséget, így alacsonyabb költséggel és rövidebb idő alatt telepíthető.
Az állami cég közölte, hogy a hálózat 12,8 milliárd forintos költséggel épül ki, és a szállító kiválasztására közbeszerzési eljárást nem írtak ki. Az átlátható versenyeztetést biztosító eljárás mellőzésére a vállalat szerint azért nyílt lehetőség, mert az MVM Netet a közbeszerzési törvény nem kötelezi erre, függetlenül attól, mennyi pénzt költ el a projektre.