Zuhannak az élelmiszerárak

aludttej
France, Haut Rhin, Gunsbach, Maison du Fromage (House of the Cheese), the manufacturing of Munster Cheese, cream ladle and perforated spoon in the copper cauldron, curd
Vágólapra másolva!
Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.
Vágólapra másolva!

A bőséges készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lassulása körüli aggodalmak miatt esett ekkorát az index, amely így 155,7 ponton állt augusztusban.

A FAO élelmiszerár-indexet a világszinten legfontosabb öt élelmiszer, a szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor árának változása alapján határozzák meg.

A gabonaár index augusztusban 154,9 pontos átlagot ért el, ami majdnem 9 százalékkal alacsonyabb júliushoz képest és a legalacsonyabb érték 2009. március óta.

A tej és a sajt ára is esik

A növényi olajok ára hasonló mértékű csökkenéssel szintén hat és fél éves minimumán van.
Jelentősen mérséklődött a tejpor, a sajt és a vaj ára is, ami hasonló mozgást generált a tejár-indexben. A 9 százalékos csökkenést szakértők főleg a kínai, közel-keleti és észak-afrikai piacokon érzékelhető kereslet-visszaeséssel magyarázzák.

Forrás: hemis.fr/Bringard Denis

Csak a hús nem lett olcsóbb

A cukorért 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben. További fontos tényező, hogy India, a világ második legnagyobb cukor-előállító országa nagy export kapacitásokkal fog rendelkezni a következő szezonban.

Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Az alapvető élelmiszerek között egyetlen kivételként a hús árindexe maradt változatlan augusztusban az előző hónaphoz képest, az egy évvel ezelőtti árakhoz viszonyítva azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt az index - írja a FAO.