Ez egy félrevezető jelentés a magyar büdzséről

hosszútáv évek 2015 2016 befektetés megtakarítás pénzügyek kockázat hozam
Vágólapra másolva!
A költségvetési törvényjavaslat nyilvános, bárki számára hozzáférhető a mintegy 1200 oldalas dokumentum, amely egy-két oldalba sűrítve összefoglalva is bemutatja a mintegy 17 ezer milliárdnyi közpénz felhasználását - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Egy nemzetközi felmérés szerint az európai országok közül Magyarország költségvetése a legkevésbé átlátható. 
Vágólapra másolva!

Banai Péter Benő azt mondta a költségvetés átláthatóságát vizsgáló civil szervezet nemzetközi felmérése, az úgynevezett Open Budget Survey 2015 jelentése szerint a nyilvánosságot jobban be kellene vonni a büdzsébe és erősíteni kellene a parlament ellenőrző szerepét. Az államtitkár szerint olyan civil szervezetről van szó, amelyik nem az unió összes tagállamát tekintette át, csak annak felét.

Félrevezető jelentés

Így az a megállapítás, hogy az uniós országok közül Magyarországon a legrosszabb a költségvetési átláthatósági helyzet, félrevezető - mondta. A két évvel ezelőtti adatokból készített vizsgálat alapján az intézet 102 országból a 60. helyre sorolta Magyarországot, most pedig a 45. helyre, meglehetősen szubjektív tényezők alapján - közölte.

Forrás: 123rf.com

Kitért arra, hogy a felméréshez adatot szolgáltató magyarországi szervezet, a Költségvetési Felelősség Intézet egy budapesti gazdasági társaság, amelyik szubjektív nézőpontból vizsgálta a költségvetési folyamatokat, ahogy a nemzetközi szervezet is - mondta.

Szavai szerint az is sokatmondó, hogy nem kötelező adatszolgáltatásról van szó, és nem hivatalos állami szervek vesznek részt benne.

Havonta vannak új adatok

Kifejtette, a szervezet véleményének cáfolatát nyilvános dokumentumokban meg lehet találni. Arra a kritikára, hogy nincs féléves jelentés, kiemelte: a központi költségvetés bevételeiről és kiadásairól nem félévente, hanem havonta nyújtanak tájékoztatást a tárca honlapján, az adott hónap eseményeiről és az elmúlt időszak folyamatairól egyaránt beszámolnak.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A szervezet a polgárok bevonását javasolja a költségvetés összeállításába. Ez egy polgári demokráciában azt jelenti, hogy az Országgyűlés, a polgárok által megválasztott legfőbb szervezet dönt a költségvetésről, ami így van az EU összes országában, és Magyarországon is - folytatta az államtitkár, hozzátéve: vannak olyan, a kormánytól független hivatalos szervek, amelyek megnézik a költségvetést, így az Állami Számvevőszék, vagy a Költségvetési Tanács. Magyarországon mindkét szervezet működik és nyilvános véleményt alkot a költségvetési javaslatról - hangsúlyozta Banai Péter Benő.

Uganda büdzséje átláthatóbb

Uganda költségvetése is átláthatóbb, mint a magyar, írta meg az Origo. Egy nemzetközi felmérés szerint az európai országok közül Magyarország költségvetése a legkevésbé átlátható. Ráadásul összeállításába jobban be kéne vonni a nyilvánosságot, a parlament ellenőrzését pedig erősíteni kellene. A jelentést a kormány is látta és jóváhagyta.