Minden ötödik autó Kelet-Közép-Európában készül

2015.09.10. 14:20

Az Európai Unióban gyártott összesen 3,6 millió autó 21 százaléka a kelet-közép-európai régióban gördült le a futószalagról 2014-ben.

A közép-kelet-európai országokban összesen 33 autógyár működik, és a régióban 2013-ban több mint 850 ezren dolgoztak az autóiparban – írja a Coface hitelbiztosító.

A Skoda és a Dacia versenyben marad

Az elemzése szerint a térségben elsősorban Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában és Romániában jelentős az autógyártás mértéke. "A Skoda és a Dacia két olyan rendkívül erős helyi márka a régióban, amely a külföldi tőkebefektetések magas szintjének köszönhetően versenyben maradt a globális piacon" - írta a Coface.

Dacia DusterForrás: Dacia

Szlovákia beelőzött minket

A szektor több országban az egész nemzetgazdaság szempontjából meghatározó. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában a teljes ipari termelés 10 százalékát teszi ki a járműgyártás. Szlovákiában a teljes export 25 százalékára rúg a járműipari kivitel.

A közép-kelet-európai autógyártás ugyanakkor nagymértékben függ a külföldi kereslettől, hiszen a járművek nagy része külföldi piacokra - elsősorban az eurózóna országainak piacaira - készül.

Javulnak a dolgok

"Jelenleg azt látjuk, hogy az euróövezet kezd magához térni, növekszik a kereslet, így javulnak a kilátások. Bár az orosz kereslet csökkenése negatív hatással van a szektorra, ezt kompenzálja az egyéb exportpiacok növekvő kereslete és a közép-kelet-európai régión belüli eladások"- összegez Gyurácz Németh Iván, az exportkooperáció szakértője.

SX4 S-CROSS típusú autók a Suzuki esztergomi gyárábanForrás: MTI/Beliczay László

Közép-Kelet-Európa belső keresletére jó hatással van, hogy a helyi háztartások szerint javultak a kilátások: a munkaerőpiacon kezd javulni a helyzet, nyomott az infláció, az olajárak alacsonyak, és vonzók a kamatszintek. A költésre való nagyobb fokú hajlandóság eredményeként egyre több autót adnak el a régió gazdaságaiban.

A kkv-k is frissítik flottáikat

A vásárlók pedig nemcsak magánszemélyek, hanem azok a vállalkozások is, akik bővíteni szeretnék személyautó- vagy haszongépjármű-flottájukat. 

A haszongépjárművek iránti megnövekedett keresletnek pozitív üzenete van, főleg a lengyel gyárak számára, mivel a kishaszongépjárművek jelentős része ott készül - mondta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK