Egyre mélyebb az orosz gazdasági válság

Moszkva Oroszország Vörös tér
People walk along Moscow's Red Square with St. Basil's Cathedral in the background, on Feb. 17. 2015
Vágólapra másolva!
Jelentősen rontotta előrejelzését Oroszország központi bankja, amely szerint idén akár 3,9 és 4,4 százalék közötti mértékben zsugorodhat a gazdaság, az éves infláció pedig elérheti a 12-13 százalékot. A kamathoz ma nem nyúltak, mivel egyre gyengébb a rubel, és nő az inflációs nyomás.
Vágólapra másolva!

Megijedt a jegybank a piaci fejleményektől

Az orosz jegybank igazgatótanácsa kamatdöntő ülésre gyűlt össze pénteken, melyen változatlan szinten tartotta a 11 százalékos irányadó kamatrátát, megszakítva ezzel az idei kamatcsökkentési ciklust, mely során 2015-ben eddig 600 bázisponttal csökkent az alapkamat, miután tavaly december 16-án váratlanul az addigi 10,5 százalékról 17 százalékra emelték, így próbálva megvédeni a rubel árfolyamát, és megfékezni az inflációt.

Az orosz alapkamat alakulása az elmúlt 10 évben Forrás: Tradingeconomics.com

A rubel csaknem 10 százalékkal gyengült a dollárral szemben azóta, hogy a jegybank július utolsó napján 50 bázisponttal a jelenleg is érvényes 11 százalékra csökkentette az alapkamatot. A rubelgyengülés hatására az infláció már a második egymást követő hónapban nőtt, augusztusban 15,8 százalék volt. Megfigyelők szerint a jegybank decemberig, sőt valószínűleg a jövő év elején sem változtat az alapkamaton, arra várva, hogy miként alakul az infláció, és merre mozdul a rubel.

Az USDRUB árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com

Nehéz helyzetben az orosz gazdaság

A korábbi prognózisban 3,2 százalékos GDP-csökkenés és 10,8 százalékos infláció szerepelt. A jegybank az igazgatótanács pénteken tartott ülése után kiadott előrejelzésében három forgatókönyvet vázoltak fel a következő három évre.

  • Legrosszabb esetben, ha a kőolaj hordónkénti átlagára 40 dollár alatt lesz 2016-18-ban, Oroszország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal vagy többel is zsugorodhat jövőre, az infláció pedig 7-9 százalék között alakulhat. A gazdaság legkorábban 2018-ban indulhat növekedésnek.
  • A derűlátó forgatókönyv szerint az Ural típusú nyersolaj hordónkénti átlagára fokozatosan emelkedik és 2018-ra eléri a 70-80 dollárt. Ebben az esetben a GDP jövőre 0-0,5 százalékkal, 2017-ben 1-2 százalékkal, 2018-ban pedig 2,5-3,5 százalékkal növekedhet.
  • A következő három évre 50 dollár körüli olajárral számoló alapforgatókönyv azonban az, hogy az orosz gazdaság teljesítménye jövőre várhatóan 0,5-1 százalékkal csökken, 2017-ben 0,1 százalékkal, 2018-ban pedig 2-3 százalékkal növekedhet. Az infláció az optimista és az alap forgatókönyv szerint is 5,5-6,5 százalékra mérséklődhet jövőre, a következő két évben pedig 4 százalék körül alakulhat.
Az orosz évesített GDP alakulása az elmúlt 10 évben Forrás: Tradingeconomics.com

Folytatódott a tőkekivonás

Az idei első félévben 52,5 milliárd dollárt tett ki a nettó tőkekivonás értéke a tavaly egész évi 154 milliárd dollár után. A jegybank arra számít, hogy idén az egész évben 85 milliárd dollárt tesz majd ki a nettó tőkekivonás. Alapesetben jövőre 56 milliárd, 2017-ben 53 milliárd, 2018-ban pedig 47 milliárd dollárral, jó esetben pedig 65, 61, illetve 58 milliárd dollárral haladhatja meg az Oroszországba behozott tőke értéke a kivont tőkéét.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Elvira Nabiullina, a központi bank elnöke a kamatdöntő tanácskozás utáni sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy nem számítanak a rubel árfolyamának további gyengülésére, arra viszont igen, hogy erős ingadozások lehetnek. Az árfolyamra a nagyobb hatást az olajárak gyakorolják, a tőkeáramlásé gyengült.