A magyar szállodákban is vannak menekültek

Bell at a hotel reception recepció szálloda
A hand presses the brass bell at a hotel reception in Frankfurt Main,
Vágólapra másolva!
A migránshelyzet nem befolyásolja a magyar turizmust, erősítették meg turisztikai szakemberek. A Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének közös tájékoztatóján elhangzott, Dél-Magyarországon volt olyan szálloda, amely megkérdezte a szállodaszövetségtől, hogy befogadhat-e fizetővendég menekülteket? 
Vágólapra másolva!

Magyarország ugyanolyan biztonságos, mint egy évvel, vagy pár hónappal ezelőtt. A turistákat nem éri atrocitás a menekülthelyzet miatt. A magyar turizmus sikertörténete négy éve tart – mondta Glázer Tamás a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

A migránshelyzetről Glázer Tamás azt mondta, Magyarország biztonságos úti cél, a bevándorlók néhány jól behatárolható helyen fordulnak elő, a frekventált látnivalók ezektől távol esnek - mondta.

Fotó: Mudra László - Origo

A hazai turizmus 9 százalékkal járul hozzá a hazai össztermékhez, mintegy 318 ezer embert foglalkoztat. 2014-ben 17 millió külföldi és 15 millió belföldi turista pihent valamelyik magyar szállodában.

A külföldi látogatók száma az elmúlt esztendőben 16,3 százalékkal nőtt. A szállodák bevétele 189,7 milliárd forint volt. Ez 2010-hez képest több mint 46 százalékos emelkedést jelent. Glázer Tamás azt is elmondta, hogy legtöbb turista továbbra is Németországból jön. A német turisták száma több mint 15 százalékkal ugrott meg. Az is tény viszont,

hogy a legtöbb utat a német és az osztrák turisták mondták vissza, valószínűleg a hírműsorokban látott képsorok miatt.

Niklai Ákos a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, volt olyan dél-magyarországi szálloda, aki szállodaszövetségtől kérdezte meg, hogy fizető vendégként fogadhat-e menekülteket. A szövetség álláspontja az, hogy mindaddig, amíg a magyarországi és az európai uniós szabályoknak megfelelő papírokkal és anyagi fedezettel rendelkeznek a migránsok, a szállodák nyugodtan fogadhatják őket szállóvendégként.

Ilyen szeptembert még nem láttak

Niklai Ákos a szállodaszövetség elnöke azt mondta, a migránshelyzet miatt egy-egy szállodában kisebb német és osztrák csoportok mondták vissza foglalásaikat, és pár egyéni foglalást is törtöltek, de visszalépések csak csekély számban fordultak elő. A szállodák azt jelentették, hogy a lemondások helyett tudtak új vendégeket becsábítani a hotelekbe.

A Balaton dübörög, nagyon szép emelkedés volt a szállodák telítettségében – mondta Niklai Ákos.

A szállodák foglalási könyvei tele vannak, és úgy tűnik, hogy ez lesz minden idők legjobb szeptembere a magyar szállodaiparban.

Az ötcsillagos szállodák szobáinak több, mint 90 százalékát lefoglalták erre az időszakra turisták.

A Boscolo Budapest Hotel egyik elnöki lakosztálya Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az éttermekben, a kávéházakban, a fürdőkben, a budapesti attrakciók helyszínein a menekülthelyzetből semmi nem érezhető. Viszont a turizmusban dolgozók is segítik a menekülteket különböző felajánlásokkal – tette hozzá Niklai Ákos.

Az árakkal jobban lehet csábítani

A szállodások félelme az, hogy vajon megmarad-e a rendkívüli érdeklődés Magyarország és Budapest iránt a jövőben is. Egyelőre a szobaár csökkentésre nincs szükség – mondta szállodaszövetség elnöke. Az az érdekes a turizmusban, hogy nagyon sok az internetes foglalás.

Forrás: AFP/Noah Seelam

A szakember mesélt arról is, hogy újabb ázsiai turisták jelentek meg Magyarországon.

Egy év alatt, 59 százalékkal nőtt az indiai vendégek száma.

Ez azért lehet, mert megerősödött az indiai középosztály és elkezdtek utazni – véli a szakember.

Jön a Ritz

A szállodai kapacitásbővítésről azt mondta, Magyarország nagyon szeretne több öböl menti vendéget, de ehhez kellemes, luxuslakosztályok kellenek. Példaként említette, hogy 2016 első felében a fővárosban a Deák téri Meridien bezár, átalakítás miatt, mert a Ritz-Carlton veszi át a szállodát. A Ritz-Carlton hotellánc számos észak-amerikai hotel mellett olyan európai városokban van jelen, mint Bécs, Berlin és Barcelona.

Forrás: DPA/AFP/Heiko Wolfraum

Egyébként az Európai Unió nem támogatja szállodák terjeszkedését, a vállalkozókon múlik, hogy nyílnak-e további szállodák Magyarországon – mondta Niklai Ákos.