Bizonytalanságban tartja hazánkat a Moody's

Moody's hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency stands in front of the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság tartós növekedése és a gazdaságpolitika stabilitása esetén javulhat Magyarország államadós-besorolása - áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban ismertetett országelemzésében.
Vágólapra másolva!

Vegyes kilátások

A nemzetközi hitelminősítő megítélése szerint a magyar gazdaság a belső kereslet élénkítését célzó kormányzati intézkedésekre reagál.

A hitelminősítő 2,7%-os GDP növekedésre számít 2015-ben Magyarországon, amely elmarad az MNB 3,3%-os előrejelzésétől. Az elemzés szerint a magyar gazdaság az európai uniós, orosz és a kínai gazdasági lassulás hatásainak is ki van téve, bár az erősödő belső kereslet, - amely szélesebben megalapozott és kiegyensúlyozottabb növekedési pályára állíthatja a gazdaságot - kiegyensúlyozhatja ezek hatását.

A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék a következő három évben, éves átlagban 2,3 százalék körüli ütemben növekszik.

A Moody's szerint a Magyarországra stabil kilátással érvényben tartott "Ba1" szintű államadós-besorolás - amely egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategóriától - a még mindig viszonylag magas államadósság és finanszírozási igény mellett a magyar gazdaság sokrétűségét, viszonylagos ellenállóképességét, valamint a kordában tartott államháztartási deficitet is tükrözi.

A Moody's londoni elemzőinek becslése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta az idén 75 százalék lesz, és jövőre 73 százalékra csökken. Jóllehet ez meghaladja a Magyarországéhoz hasonló szuverén besorolású gazdaságok zömének államadósság-mutatóját, a magyar adósságráta már csökken, és a kormány elkötelezte magát a 3 százalék alatti államháztartási deficit mellett - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhe monetáris politikája hozzájárult ahhoz, hogy az igen alacsony infláció ellenére jól rögzítettek maradtak az inflációs várakozások. Az a tény, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jelenleg meghaladja a hosszú távú potenciált, arra vall, hogy a gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés a vártnál gyorsabban zárul, és ez elvileg növelheti az alapszintű inflációs nyomást. A nyersanyagok - elsősorban az energiahordozók - negatív ársokkja miatt azonban nem bizonyos ennek az inflációs nyomásnak a megjelenése a magyar gazdaságban - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint a banki és az energiaszektorban végrehajtott korábbi állami beavatkozások növelték a közfinanszírozásra háruló potenciális terheket. A bankszektorra az államháztartás megsegítése céljából kirótt különadók tervezett fokozatos csökkentése azonban várhatóan javítja a befektetési klímát - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

Ilyen esetekben állna be változás

A Moody's szerint felminősítésre kerülhet sor, ha erősebb GDP növekedés mellett nagyobb politikai stabilitás következne be vagy ha az adósságpálya szignifikáns csökkenésének erős bizonyítékait látnák.

Negatívan befolyásolná a Moody's véleményét, ha olyan intézkedéseket vezetnének be, amelyek veszélyeztetnék a növekedési kilátásokat vagy a döntéshozók nem tartanák magukat a 3%-os GDP arányos hiánycélhoz.

A Moody's frissen megjelent országértékelő jelentése alapján az Equilor elemzőcsapata nem számít arra, hogy a hitelminősítő november 6-ra kitűzött potenciális értékelési időpontjában javítana Magyarország besorolásán. A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy osztással marad el a befektetésre ajánlott kategóriától - derül ki az Equilor reggeli hírleveléből.

Londoni elemzők bizakodóak

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja átfogó őszi prognózisában közölte: reális lehetőségként számol azzal, hogy

a három nagy hitelminősítő közül legalább kettő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service az idei év végéig felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolások kilátását.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a magyar államadós-osztályzatok ezután "akár néhány hónapon belül", már 2016-ban visszakerülhetnek a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A ház csökkentette ugyan a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését - az eddigi prognózisában szereplő 3,5 százalékos idei és 2,5 százalékos jövő évi növekedés helyett 2,9 százalékos, illetve 2,4 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon erre a két évre -, de a cég közgazdászai szerint a magyar gazdaságban folytatódik a belső kereslet élénkülése, a kamatok mélységi rekordokon járnak, a fogyasztókhoz pedig jelentős vagyonátcsoportosítás történt a bankoktól a devizaalapú hitelállomány átváltása nyomán.

A lakossági fogyasztói szektor átlagos adósságszolgálati terhe jelenleg az elkölthető jövedelmi hányad 8 százaléka alatt van, ami egy évtizede a legalacsonyabb adósságszolgálati ráta ezen a mércén - hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A 3 nagy hitelminősítő: Fitch Ratings, Moody's, Standard & Poor’s Forrás: AFP

Ez lesz az őszi menetrend

A Standard & Poor's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország szeptember 18-án kerül sorra, idén márciusban ez a hitelminősítő egy fokozattal, BB pluszra javította besorolásunkat. A Moody's tehát november 6-án, a Fitch Ratings majd november 20-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését, itt május óta pozitív kilátás van érvényben.